VU-econoom mag door na opschorten promotie

Econome Karima Kourtit mag verder met de voorbereidingen van haar promotie aan de Vrije Universiteit. Deze promotie was in mei van dit jaar opgeschort na anonieme meldingen bij de decaan van de economiefaculteit Harmen Verbruggen over „diverse onzorgvuldigheden” in het manuscript van The new urban world waarop Kourtit had moeten promoveren.

Een onderzoekscommissie onder leiding van emeritus hoogleraar psychologie Pieter Drenth heeft nu geconcludeerd dat de „geconstateerde tekortkomingen in het proefschrift kunnen worden hersteld”, aldus een persbericht van de VU. De promotor en de copromotoren hebben besloten zich terug te trekken „om geen twijfel te laten bestaan over de beoordeling van het herziene manuscript”.

De VU maakt de inhoud van het commissierapport niet openbaar. Verbruggen wil niet zeggen welke tekortkomingen de commissie precies heeft aangetroffen. Wel wil hij kwijt dat de commissie geen aanwijzingen heeft dat Kourtit opzettelijk ten onrechte de titel van doctor voerde in publicaties, zoals de Volkskrant in mei berichtte.

Na het bekend worden van het opschorten van de promotie begon het gerucht te circuleren dat promotor prof.dr. Peter Nijkamp, een vooraanstaand econoom, een liefdesrelatie zou hebben met zijn promovenda. Dit gerucht is volgens Verbruggen niet onderzocht door Drenth. „Ik grijp direct in als ik hoor dat er een liefdesrelatie bestaat tussen een promotor en een promovenda, maar in dit geval heb ik daarover nooit signalen gekregen uit de faculteit. Het is nu niet meer relevant want Nijkamp is niet langer de promotor.”

Verbruggen zegt dat hij zelf waarschijnlijk de nieuwe promotor wordt van het proefschrift en zoekt nog naar een tweede promotor buiten de VU.