AZ lost Vitesse na een uur af als koploper, Twente speelt gelijk

Viktor Fischer van Ajax loopt vrij bij een kans van Ajax. Ajax verloor voor de eerste keer in dit seizoen in eigen huis.
Viktor Fischer van Ajax loopt vrij bij een kans van Ajax. Ajax verloor voor de eerste keer in dit seizoen in eigen huis. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft voor het eerst in het seizoen een thuiswedstrijd verloren: Vitesse won in de Arena met 1-0. AZ heeft Vitesse vervolgens na een uur afgelost als koploper van de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen met 2-0 van ADO Den Haag en komen na twaalf duels uit op 22 punten, een meer dan de Arnhemmers. Twente, koploper bij het ingaan van deze speelronde, speelde met 2-2 gelijk tegen NEC en komt uit op twintig punten.

Ajax - Vitesse

Valeri Qazaishvili scoorde in de negentigste minuut de enige treffer van de wedstrijd. In de spannende slotfase waren er ook kansen voor de thuisploeg, maar doelman Piet Velthuizen en de paal stonden Amsterdams geluk in de weg.

Het duel in Amsterdam was van beide kanten niet van hoog niveau. In een te laag tempo lukte het Ajax maar zelden om gevaar te stichten. Vitesse kreeg wel een aantal aardige kansen, maar sprong daar vaak slordig mee om.

Pas in de slotfase wierp met name Ajax de schroom van zich af en zette het alles op alles om een zege te boeken. Velthuizen hield zijn doel met een aantal fraaie reddingen schoon en uit een tegenstoot sloeg Vitesse toe. Qazaishvili kwam ook in oog met Ajax-goalie
Jasper Cillessen en faalde niet. Na de 1-0 kwam Ajax nog bijna langszij, maar nu was de paal de sta-in-de-weg.

AZ - ADO

Het AZ-publiek stak oud-speler Fernando Ricksen aan het begin van de wedstrijd een hart onder de riem. De aan ALS lijdende verdediger, die in Alkmaar nummer twee droeg, werd in de tweede minuut hartstochtelijk toegejuicht. Pas veertig minuten later had het publiek weer wat te vieren na de openingstreffer van Nemanja Gudelj. Na rust deed Johann Gudmunsson ook een duit in het zakje.

AZ-coach Johann Berg Gudmundsson:

Twente - NEC

Twente leek thuis ook op weg naar een simpele zege op hekkensluiter NEC. Shadrach Eghan en Quincy Promes zetten de Tukkers voor rust op 2-0 en in de beginfase van de tweede helft was Twente nadrukkelijk op weg naar een derde. Toen die niet viel counterde NEC naar de 2-1 via Søren Rieks. Jakob Jantscher tekende kort daarna voor de gelijkmaker: 2-2. Twente was in het laatste deel van de wedstrijd weer sterker, maar de zege bleef buiten bereik.

De reactie van FC Twente-trainer Michel Jansen:

(Novum)