Twee Franse journalisten gedood in Mali

Canadese troepen in de woestijn in Mali. Vorige week kwamen twee Canadese militairen en een burger om toen militanten het leger aanvielen in Noord-Mali.
Canadese troepen in de woestijn in Mali. Vorige week kwamen twee Canadese militairen en een burger om toen militanten het leger aanvielen in Noord-Mali. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

De twee Franse journalisten die vandaag zijn ontvoerd in de stad Kidal in Noord-Mali, zijn gedood. Dat zeggen veiligheidsbronnen en een aantal hooggeplaatste Toeareg-rebellen tegen persbureau Reuters.

Update 18.40 uur: Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van de journalisten bevestigd.

Hun lichamen zijn buiten de stad gevonden, doorzeefd met kogels. De journalisten zouden ongeveer 12 kilometer buiten Kidal zijn vermoord.

De journalisten werden meegenomen door vier gewapende mannen. Ze zouden dinsdag uit Bamako zijn vertrokken.

Vier Fransen deze week bevrijd

Deze week werden vier Fransen, die drie jaar door AQIM werden vastgehouden, juist vrijgelaten. Ze werkten in een uraniummijn van het Franse Areva. De Franse minister Fabius (Buitenlandse Zaken) ontkent dat losgeld is betaald. Franse media betwijfelen dit. De Nederlander Sjaak Rijke zit nog altijd vast. Hij werd op 25 november 2011 in Mali ontvoerd door Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM).

Het Nederlandse kabinet heeft gisteren besloten dat er 380 militairen naar Mali worden gezonden om deel te nemen aan de VN-missie. Frankrijk zal daarbij de hoofdrol blijven spelen. Ten minste duizend Franse militairen blijven tegen het einde van het jaar achter.

Mali geen functionerende staat na coup

Mali is een fragiele natie die is verwikkeld in een strijd met islamitische extremisten, schreef onze correspondent Koert Lindijer gisteren in NRC Handelsblad:

“Veel groter dan de taak om veiligheid te creëren, is de uitdaging om van Mali weer een functionerende staat te maken. Want niet alleen het leger met ruziënde officieren en generaals, en elkaar wantrouwende onderdelen, is een janboel. Ook andere staatsinstellingen zijn ingestort na de coup. In het onderwijs halen leerlingen hun einddiploma zonder dat ze het alfabet kunnen opzeggen. Regeringsapparaat en rechtbanken zijn tot op het bot door corruptie aangevreten.”


Grotere kaart weergeven