Sprankjes hoop

„Het gaat weer goed in Spanje, toch? De tienjaarsrente is immers gezakt van 7,75 procent in juli 2012 naar rond 4 procent nu. De Spaanse aandelenbeurs is dit jaar met ongeveer 20 procent gestegen, de retailomzet had in september de eerste stijging sinds 2010 en Spanje is sinds deze week officieel uit de recessie. Het land profiteert daarnaast van toerisme. Er waren dit jaar al 48,8 miljoen bezoekers – het hoogste niveau sinds 2010.

Maar onder de oppervlakte is het wat minder rooskleurig. Investeringen blijven dalen, de werkloosheid is nog steeds hoog en de portefeuilles met slechte leningen bij banken blijven de gemoederen bezighouden. Sommige Nederlandse beursfondsen zijn erg actief in Spanje en de andere PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland), zoals Nutreco, Heineken en Unilever. Die lieten onlangs voorzichtige sprankjes hoop zien, nu de rest nog, toch?”