Sponsor in de modder

‘Trek uit die trui!’, verordonneerden de bazen van de Rabobank twaalf maanden geleden aan de mannen van hun wielerploeg. Het geld mochten ze houden, zolang ze zich nooit meer in het openbaar vertoonden met Rabobank op borst of broek. Voor de vrouwen werd een uitzondering gemaakt; die mochten de truitjes van de braafste bank van Nederland gewoon blijven dragen. Maar zouden de dames het na deze week – waarin de Rabobank geen haar beter dan de voormalige wielerploeg bleek te zijn – die shirtjes nog wel willen? Zouden ze niet liever een onbevlekte blanco outfit aantrekken? Het Meijense multitalent Sabrina Stultiens verlengde vorige maand juist haar contract bij de vrouwenploeg; de twintigjarige veldrijdster (vorig jaar achtste op de WK) maakte het afgelopen jaar ook indruk op de weg, waar ze diep in Baskenland het jongerenklassement van de Emakumeen Euskal Bira wist te winnen – het soort koers waarin Basken en Catalanen nimmer als Spanjaarden in de uitslagenlijst zullen worden vermeld. Stultiens (Limburg) heeft de afgelopen week een onwillige knie weer in het gareel gekregen en crosst zondag namens Nederland op het EK onder 23 door Mlada Boleslav. Er is regen voorspeld, dus met een beetje goede wil zorgen de Tsjechische modderfonteinen ervoor dat er binnen tien minuten geen letter sponsornaam meer te lezen valt.

Tekst Arjen Fortuin Foto Bastiaan Heus