Sophie in ’t Veld opnieuw lijsttrekker D66 bij Europese verkiezingen

Sophie in ‘t Veld is opnieuw de lijsttrekker van D66 bij de Europese parlementsverkiezingen van volgend jaar. Dat meldde de partij vanochtend. In ‘t Veld, die de Europese fractie van D66 aanvoert sinds 2004, kreeg zestig procent van de stemmen en versloeg daarmee haar enige concurrent, europarlementariër Marietje Schaake.

Sophie in 't Veld is europarlementariër voor D66 sinds 2004.
Sophie in 't Veld is europarlementariër voor D66 sinds 2004. Foto ANP / Koen Suyk

Sophie in ’t Veld is opnieuw de lijsttrekker van D66 bij de Europese parlementsverkiezingen van volgend jaar. Dat meldde de partij vanochtend. In ’t Veld, die de Europese fractie van D66 aanvoert sinds 2004, kreeg zestig procent van de stemmen en versloeg daarmee haar enige concurrent, europarlementariër Marietje Schaake.

“Ik ben ontzettend blij met de steun en het vertrouwen dat ik heb gekregen van de leden”, zegt In ’t Veld in een eerste reactie. “Ik wil de komende jaren verder bouwen aan een sterk, slagvaardig en democratisch Europa.” Daarbij moet volgens In ’t Veld de nadruk liggen op hervormingen. “Van het oude Europa van diplomaten en geheime overleggen naar een politieke unie van burgers.”

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld ik ben blij en trots dat ik de D66 lijst mag aanvoeren bij de Europese verkiezingen 2014! Dank aan de D66ers voor het vertrouwen! #EP2014

‘Juist nu wil ik erbij zijn in Europa’

In ’t Veld zei in juni dit jaar in NRC Handelsblad dat ze, ondanks haar reeds lange staat van dienst, na de Europese verkiezingen van 2014 absoluut in het Europees parlement wilde blijven:

“Ik wil absoluut door na de verkiezingen in 2014. De financiële crisis heeft de bestuurlijke problemen van Europa blootgelegd. In unanimiteit beslissen is met 27 lidstaten onhoudbaar. Voor mij was een veelbetekenend moment toen de eurozone China om financiële steun vroeg. Zo zijn de geopolitieke verhoudingen dus, dat moeten we voor ogen houden als we Europa hervormen. Voor mij geen ministerspost in Den Haag, juist nu wil ik erbij zijn in Europa.”

Het CDA en 50Plus maken later vandaag ook bekend wie de lijsttrekkers worden bij de Europese verkiezingen.