Peter Koelewijn voelt zich ‘weggezet’ door A.F.Th. van der Heijden

Schrijver A.F.Th. van der Heijden en zanger Peter Koelewijn troffen elkaar vrijdag in de rechtbank.

Even leek het tot een schikking te kunnen komen, vrijdagmiddag bij het kort geding van Peter Koelewijn tegen A.F.Th. van der Heijden. „We komen allebei uit Eindhoven”, zei de zanger tegen de schrijver. „We hadden best in het café kunnen gaan zitten, een paar biertjes kunnen drinken en elkaar de hand schudden. Dat zou geweldig zijn.” De bijeenkomst bij de Amsterdamse rechtbank werd zelfs even verdaagd om te kijken of een vergelijk mogelijk was.

Dat leverde niets op: dus zal rechter S.P. Pompe over twee weken een oordeel vellen in de zaak waarin Koelewijn rectificatie en schadevergoeding eist naar aanleiding van enkele passages in Van der Heijdens jongste roman De helleveeg. Daarin situeert de schrijver een illegale abortuspraktijk boven de Eindhovense viswinkel van de familie Koelewijn, de plaats waar zich in werkelijkheid de woning van het gezin bevond. Zoon Peters hit Kom van dat dak af wordt met name genoemd. Volgens Koelewijn en zijn advocaat Mr. Shioda tast de roman de goede naam van de familie Koelewijn aan; bovendien zou de suggestie worden gewekt dat de moeder van Koelewijn de aborteuse was. Dat schrijft Van der Heijden overigens niet: een blogger die de passages in die zin interpreteerde heeft zijn site inmiddels aangepast.

Van der Heijden zei de hele kwestie „persoonlijk heel spijtig” te vinden, maar een rectificatie of aanpassing van de roman gaat volgens hem en zijn advocate, Mr. J. Schaap, te ver. Zij stelde dat Van der Heijden regelmatig stukjes werkelijkheid in zijn fictie verwerkt en als literair auteur in zijn recht stond: „Iedere roman heeft zenuwbanen met de werkelijkheid.” Hij had de abortuspraktijk boven de winkel gesitueerd wegens het literaire effect van de vislucht die hij zo in het trappenhuis kon laten hangen.

Van der Heijden op zijn beurt was boos omdat Koelewijns advocaat een persoonlijke brief van de schrijver aan een familielid van Koelewijn aan het dossier had toegevoegd. Door een artikel van de schrijver in NRC Handelsblad vorige week had Koelewijn zich door „een schrijvende kickbokser” weggezet gevoeld als „een simpele rock-’n-rollzanger die niet kan lezen”. Tot een schikking kwam het dus niet, wel tot een handdruk, waarbij Van der Heijden verklaarde dat hij een eventueel gezamenlijk glas bier (na de uitspraak) zou betalen.