Pakistan roept op tot protest Amerikaanse ambassadeur

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Chaudry Nisar Ali tijdens een persconferentie over de dood van de Talibaanleider.
De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Chaudry Nisar Ali tijdens een persconferentie over de dood van de Talibaanleider. Foto AP / Anjum Naveed

De Pakistaanse regering heeft de Amerikaanse ambassadeur opgeroepen te protesteren tegen de dood van de Talibaanleider Hakmullah Mehsud, die gisteren omkwam bij een Amerikaanse drone-aanval. Dat schrijft persdienst Reuters.

Een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de aanval “de pogingen van Pakistan om vrede en stabiliteit in Pakistan en de regio te bewerkstelligen, tegenwerkt.”

Meshud stond op de lijst met meest gezochte terroristen van de FBI. Hij zou het brein zijn geweest achter de mislukte aanslag op Times Square in New York. Er stond een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd.

Premier wilde juist vredesbesprekingen met Talibaan

De aanval kwam op een pikant moment. Enkele uren voor de aanslag had de Pakistaanse premier Sharif juist opnieuw aangeboden een dialoog te voeren met de Talibaan. En vorige week nog zei Sharif in een ontmoeting met president Obama dat de drone-aanvallen in zijn land moeten stoppen. Volgens veel Pakistanen zijn ze een schending van de soevereiniteit van hun land. Amnesty bracht toen ook in een rapport naar buiten dat Amerika mogelijk oorlogsmisdaden heeft gepleegd door 45 onwettige drone-aanvallen.

De nummer twee van de Talibaan, commandant Khan Said, zou vandaag zijn gekozen als hun nieuwe leider.