Op budget de berg af

De dagen worden korter, de temperatuur daalt: tijd voor een sneeuwtrip Maar het is crisis, dus tippen we hoe je bij het wintersporten kunt besparen

Verslaggever

Wintersporten is een luxe. Zo begon het ooit, eind negentiende eeuw, toen een Zwitserse hotelier het voor elkaar kreeg Engelse toeristen met goedgevulde portemonnees ook in de winter naar zijn alp te laten komen. Ze vermaakten zich in de sneeuw met skiën en schaatsen, voorheen praktische manieren van transport. Enkel wie genoeg geld had voor zoveel vakantie, kwam jaarlijks terug. Puur rijkeluisvermaak.

Das war einmal. Iets meer dan een miljoen Nederlanders trekt nu jaarlijks naar de sneeuw. Maar goedkoop is het natuurlijk nog allerminst. Samen geven Nederlandse wintersporters meer dan 620 miljoen euro uit (CBS, over 2010). Vervoer, verblijf, pistepassen, kleding, materiaal… Vergeleken met een weekje Spaanse costa (benodigdheden: een zwembroek, een flesje zonnebrand en een koepeltentje) kan zo’n wintersport snel in de papieren lopen. Voor wie met een krap budget toch de pistes onveilig wil maken, hier de tips.