Ook in Amerika gaat het over dit 9-jarige operatalent uit Nijmegen

Het 9-jarige meisje Amira Willighagen uit Nijmegen schopte het binnen een week van Holland’s Got Talent tot miljoenen views op YouTube en artikelen bij The Guardian en The Washington Post. Maar volgens sommigen maakt ze met haar manier van zingen haar stem kapot.

Het 9-jarige meisje Amira Willighagen uit Nijmegen schopte het binnen een week van Holland’s Got Talent tot miljoenen views op YouTube en artikelen bij The Guardian en The Washington Post. Maar volgens sommigen maakt ze met haar manier van zingen haar stem kapot.

Eerst het fragment waarmee het begon. “Ik ben Amira, ik ben negen jaar, en ik ga iets zingen waarvan jullie niet verwachten dat ik het ga zingen”, zo introduceerde ze zichzelf bij de tv-kijker.

Simon Cowell: what a total star

Haar indrukwekkende optreden resulteerde in een stortvloed aan wereldwijde aandacht. Miljoenen mensen hebben het filmpje bekeken. Onder wie het roemruchte jurylid Simon Cowell:

Twitter avatar SimonCowell Simon Cowell I have just been sent this from Holland’s Got Talent @hgt_nl, what a total star!! http://t.co/QdWNKcQiGJ

Willighagen, die normaal gesproken om half 9 naar bed gaat, zat gisteren met haar vader bij RTL Late Night. Ze heeft nooit zangles gehad, maar ‘gewoon’ nagedaan hoe andere mensen zingen. Het woord ‘ademsteun’ kent ze niet:

Niet op tv met K3

Veel aandacht of niet, Willighagen is de bescheidenheid zelve. Haar droom?

“Mijn droom is eigenlijk al uitgekomen: op tv komen. Dat wilde ik al vanaf dat ik klein was en ik nog K3-liedjes zong. Maar ik vond K3-liedjes niet iets om mee op tv te komen. Als ik dat zing, zal iedereen denken: wat?! Het is misschien wel schattig, maar…” - Niet echt ambitieus, vult Humberto Tan in.

Als Tan doorvraagt, kan ze toch nog een wens verzinnen.

“Ik zou een deel van het geld aan arme kinderen willen geven, om er een speeltuin van te bouwen in Zuid-Afrika. Ik ben daar vorig jaar naartoe geweest, en daar waren allemaal arme kinderen. Ik kan niet niet gelukkig zijn met het geld als ik weet dat er andere kinderen zijn in Zuid-Afrika die van weinig geld leven.”

Het televisie-optreden, dat je hier kunt zien, leverde Willighagen ook wat op: ze is gevraagd door André Rieu om bij hem en zijn orkest te zingen.

‘Voor de leek lijkt ze intens en loepzuiver te zingen’

TV-recensent Hans Beerekamp wijdde zijn column in NRC Handelsblad gisteren geheel aan Willighagen. “Nooit zangles gehad”, schrijft hij, “en dan vallen de monden open”:

“Bij Omroep Gelderland vertelde Amira’s moeder Frieda dat ze haar dochter had aangeraden om vooral zelfstandig te studeren, „want daar hebben wij toch geen verstand van.” De zangpedagogen zullen haar techniek wel een gruwel vinden, maar voor een leek lijkt ze de aria intens en loepzuiver te zingen, met feilloos gehaalde hoge noten. „Het is niet alleen je keel, het heeft ook met je buik te maken”, licht de nieuwe diva toe bij de regionale omroep.”

En de zangpedagogen vinden het inderdaad een gruwel

Er is ook kritiek op haar manier van zingen. Volgens sommigen, onder wie de klassieke muziekcriticus van The Washington Post Anne Midgette, maakt Willighagen op deze zelf geleerde manier haar stem kapot.

“Today’s sensation is a 9-year-old girl named Amira Willighagen, who on the show Holland’s Got Talent a few days ago sang “O mio babbino caro” with all of the heart and soul a nine-year-old can muster and then some. How can I criticize this performance? I can’t criticize a little girl whose imagination was captivated enough by something about this music, or this song, that she put the energy into learning it. I certainly can’t speculate on the involvement of her parents, though attributing malign motivation to putative stage parents is a common trope when these kinds of prodigy appear. I won’t lecture the child on how she is sure to ruin her voice if she sings in this particular way, because honestly, if she does care enough about singing eventually to pursue voice lessons, she will figure out what she needs to do, and if she doesn’t, it doesn’t really matter.”