‘Nummer twee Pakistaanse Talibaan volgt door VS gedode leider op’

De gisteren gedode leider van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mesud (links), op een archieffoto uit 2008.
De gisteren gedode leider van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mesud (links), op een archieffoto uit 2008. Foto AFP / A. Majeed

De Pakistaanse Talibaan hebben de nummer van twee van hun organisatie, commandant Khan Said, gekozen als hun nieuwe leider. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van veiligheidsfunctionarissen. Said volgt Hakimullah Mehsud op, die gisteren werd gedood bij een Amerikaanse drone-aanval.

Said is volgens Reuters het brein achter een grote aanval van de Pakistaanse Talibaan op een gevangenis vorig jaar, waarbij bijna vierhonderd Talibaanstrijders werden bevrijd. Ook zou hij achter een aanval van vorig jaar op een basis van de Pakistaanse luchtmacht zitten.

Bij de aanval van gisteren in de provincie Noord-Waziristan, waarvan de precieze toedracht nog onbekend is, kwamen naast Mehsud nog vier andere militanten om het leven. Mehsud was de afgelopen jaren al vaker dood verklaard, bijvoorbeeld door de Amerikanen in 2010. Later dook Mehsud toch weer levend op. Gisteren werd zijn dood echter bevestigd door de Pakistaanse Talibaan zelf. Morgen wordt hij begraven in het ruige gebied langs de Afghaanse grens.

Mehsud, die in de dertig was en de Pakistaanse tak van de Talibaan sinds 2009 aanvoerde, was verantwoordelijk voor talloze terroristische aanslagen, vooral in Pakistan. Daarbij vielen duizenden doden. Soms liet hij ook acties ondernemen in het buurland Afghanistan. Bij een daarvan kwamen bij de stad Khost in 2009 zeven Amerikanen om het leven. Ook verdachten de Amerikanen hem ervan achter de mislukte aanslag van 2010 met een autobom op Times Square te zitten. Washington had een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Hij was daarmee een van de meest gezochte terroristen ter wereld.

Aanval op Mehsud komt op pikant moment

De Amerikaanse aanval op Mehsud komt op een pikant moment, want de Pakistaanse premier Sharif had enkele uren daarvoor opnieuw aangeboden een dialoog met de Talibaan te beginnen. De Amerikaanse drone-aanvallen boven Pakistaans grondgebied zijn omstreden, omdat ze volgens veel Pakistanen een schending van de soevereiniteit van hun land vormen. Sharif drong er vorige week tijdens een ontmoeting met president Obama nog op aan de aanvallen te staken.

Het wegvallen van Mehsud betekent een zware klap voor de Pakistaanse Talibaan, die vaak samenwerkten met de bekendere Afghaanse Talibaan. Het is nog niet duidelijk of het bevorderlijk is voor eventueel vredesoverleg met de Pakistaanse regering. Dat hangt ook van het machtige Pakistaanse leger af.