next test: de borstelbaan

Wel wintersporten, maar niet te ver weg? Ook in Nederland kun je goed skiën en snowboarden nrc.next testte vijf grote Nederlandse skibanen

SNOWPLANET, Velsen-Zuid

Type sneeuw, indoor

Kosten 1 uur 19,50 euro

Publiek jongeren, gezinnen met kinderen

Info snowplanet.nl

Een fijne vrieskou van min 5 graden komt de skiër tegemoet bij het betreden van de piste, door de plastic flapdeuren. Even waan ik me in een wintersportdorp; met besneeuwde blauwe piste, schoteltjeslift en springschans. Maar dit is een reusachtige hal met wanden waartegen posters hangen met springende skiërs en witte bergtoppen. Het personeel in de weer om de kale plekken van nieuwe sneeuw te voorzien – net echt. De piste is van uitstekende kwaliteit en heeft de juiste weerstand, sneeuw ruist onder de ski’s. Hier en daar is de sneeuw wat rul, zodat de vlokken alle kanten opstuiven. Een beetje geoefende skiër is in een luttele minuut beneden. Hiermee vergeleken is de schoteltjeslift, zoals op de echte piste, tergend traag.

Kinderen en volwassen krijgen les op de ouderwetse methode van het voorskiën. Snowplanet biedt ook een „angstcursus” aan om vrees voor drukke of steile pistes te overwinnen. In restaurant The Lodge kunnen liefhebbers na het skiën, of zelfs zonder geskied te hebben, genieten van gourmet en fondue. De après-ski neem je in skihut Randy, met haardvuur en oude ski’s die tegen de houten wanden zijn gespijkerd. (KF)