Michael Dell koopt zijn eigen bedrijf terug...

Michael Dell is een van de koningen van een industrie in verval. Dell begon 25 jaar geleden met het bouwen van personal computers onder de naam Dell. Hij stak in de jaren negentig oude grootmachten als IBM en Hewlett Packard naar de kroon met het concept van de computer op maat. Bij Dell bestelde je online: de klant bepaalde de specificaties. Dell werd er miljardair mee. Nadat hij het bedrijf in 1988 naar de beurs had gebracht, steeg het eind jaren negentig tot grote hoogte. Vlak voor het klappen van de internetbubbel was Dell Computer ruim 125 miljard dollar waard op de beurs. Maar aan dat succes kwam de afgelopen jaren een einde. Sinds de komst van de eerste iPhone in 2007 en de eerste iPad 2010 krimpt de markt voor personal computers gestaag. En dat merkt Dell. Het bedrijf dat zijn oprichter in 2004 zag vertrekken als topman, staat al jaren onder druk. Na een biedingsstrijd heeft Dell nu zijn eigen bedrijf teruggekocht met een groep investeerders. De prijs: ruim 24 miljard dollar. Uit het zicht van analisten en beleggers hoopt de oprichter zijn oude liefde weer aan de praat te krijgen. Michael Dell zelf kan het wel lijden – volgens de meest recente rijkenlijst van zakenblad Forbes is hij nog altijd goed voor een privévermogen van 15 miljard dollar.