Mario de Ridder stunt met rund

Ronald Hoeben eet bij CEO een côte de boeuf van negen ons, en drinkt er ideale wijn bij.

Bijzonder

Dat een kok met een tweesterrenzaak in de provincie er in de stad een tweede zaak bij opent is op meerdere manieren bijzonder. Om te beginnen is het al opmerkelijk dat hij er de middelen voor heeft: de toeloop in zijn tweesterrenzaak (De Zwethheul in Zweth) noopt – zeker in deze crisistijd – immers niet tot dranghekken voor de deur. Nog bijzonderder is dat het een steakhouse betreft.

In een steakhouse lest de hartstochtelijke carnivoor zijn bloeddorst, maar de biefstuk spreekt natuurlijk een breder publiek aan, het is het populairste deel van het rund.

Steakhouses zijn er in soorten, in Nederland is vooral de Argentijnse variant populair. Maar een echte aficionado ziet liever meer keus in rassen en delen, en dergelijke biefstukhuizen zijn in Nederland vooralsnog zeer schaars.

CEO (afkorting van Côte de boeuf, Entrecôte en Ossenhaas, met als ondertitel Baas Van Het Vlees) is de steakhousevariant van Mario Ridder in Rotterdam. Een grote zaak op de hoek van de Sumatraweg en de Veerlaan in de voorheen ongure, thans hippe Rotterdamse wijk Katendrecht.

In het ruige interieur met afgebikte muurpartijen, een buizenstelsel langs het plafond en een grote open keuken staat weliswaar een slagershakblok, maar daar wordt alleen brood op gesneden. En in de hoek een Big Green Egg-barbecue voor de sier, het vlees komt uit een broiler, een soort superoven, waarin blijkens de tekst op de kaart de hitte tot 1.300 graden Celsius kan oplopen. Toe maar.

CEO serveert vlees van Amerikaans, maïs gevoerd rund. Hoewel gras gevoerd momenteel geldt als natuurlijker en gezonder voor koe en mens, het staat in de pikorde in Amerika zelfs boven corn fed.

Aan tafel

We zitten aan ongedekte tafels, het brood wordt geleverd met filet americain en likkepot en kost 4 euro per mandje. Een USA touch is de verkrijgbaarheid van Budweiser bier. De bediening met bretels spreekt veel en beweegt in grote snelle passen maar is niet erg alert.

Op het bord

In de voorgerechten verraadt zich de sterrenchef. Gepekelde rundertartaar met ganzenlever, sla met paddestoelencrème en gerookte boter (kleine portie 15 euro) is een heerlijk gerecht, net als de kalfswang met witlofstamppot en pata negra-dressing (kleine portie 16,50 euro). Grappig zijn de pannenkoekjes met carpaccio en hoisinsaus (kleine portie 13,50 euro).

Het pièce de résistance, een tweepersoons côte de boeuf van negen ons (70 euro) ligt reeds getrancheerd op een aardewerken bord. Met daarnaast een zakje puike frites, een klein maar zeer verzorgd kommetje sla en, helaas, een kartelmes, waarmee je zaagt in plaats van snijdt.

De imposante wijnkaart is gebaseerd op die van De Zwethheul, zij het niet voor tweesterrenprijzen. Ze zijn gerubriceerd in vijf categorieën van 27,50 euro tot 67,50 euro per fles en 5 tot 12,50 per glas. De fles Gaya Ca’Marcanda is voor 67,50 euro zowel een relatief koopje als een ideale begeleider van het vlees. Het kraanwater is gratis, dat scheelt weer.

De rekening

We betalen inclusief koffie 172,50 euro, het brood ontbreekt op de rekening. Het zijn vooral de voorgerechten en de wijn die CEO tot een bijzonder steakhouse maken.