Laat je een nieuw oor aannaaien

Foto tu delft

redacteur wetenschap

Hoe groei je nieuwe, op maat gemaakte oren voor bijvoorbeeld brandwondenpatiënten? Met die vraag startte Ernst Jan Bos twee jaar geleden zijn promotieonderzoek bij de afdeling plastische chirurgie van het VU medisch centrum. Een eerste resultaat is behaald. Bos heeft, in samenwerking met het Brandwondencentrum in Beverwijk en studenten industrieel ontwerpen van de TU Delft, een methode ontwikkeld om customized oormallen te maken op een 3D-printer. Meerdere modellen, waarvan er hiernaast een is te zien, lagen afgelopen week in Delft op de tentoonstelling ‘Advanced prototyping’.

De Delftse studenten maakten, op basis van oren van overleden patiënten, een computerprogramma waarin alle fundamentele kenmerken van een oor werden verwerkt. Afhankelijk van de patiënt zijn parameters aan te passen. De 3D-printer maakt een mal. Hiernaast zie je een testmodel, van gips. Uiteindelijk wil Bos ze maken van een afbreekbare kunststof. In de mal brengt hij een gel, met daarin kraakbeencellen en vetstamcellen van de patiënt. De bedoeling is dat de cellen zich delen tot nieuw kraakbeen, dat de mal vult. De mal lost na verloop van tijd op.