Koning bij herdenking Friso: wond vertoont tekenen van genezing

Koning Willem-Alexander spreekt tijdens de herdenkingsdienst voor prins Friso in de Oude Kerk in Delft.
Koning Willem-Alexander spreekt tijdens de herdenkingsdienst voor prins Friso in de Oude Kerk in Delft. Foto ANP / Koen van Weel

De eerste storm van woede en onmacht bij koning Willem-Alexander over de dood van zijn broer Friso is aan het overtrekken. Dat zei hij vandaag tijdens de herdenkingsdienst voor prins Friso in Delft. “De scherpste randjes van de rouw zijn aan het afstompen.”

De koning refereerde in zijn toespraak aan de eerste herfststorm die Nederland maandag teisterde.

“De eerste herfststorm is uitgeraasd. De bossen rond Lage Vuursche, waar wij Friso in augustus naar zijn laatste rustplaats brachten, liggen er weer vredig bij. Zo ook is bij mij de eerste storm van woede en onmacht langzaam aan het overtrekken.”

De wond begint volgens de koning de eerste tekenen van genezing te vertonen. “Al kan ik in de verste verte nog niet overzien hoe het litteken uiteindelijk met mij zal vergroeien.”

Momenteel heerst er stilte na de storm, aldus de koning. “Tijd om te overdenken wie Friso was, en ook te vieren wie Friso is. Friso als broer, Friso als familieman.”

Ook onder anderen de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en prins Constantijn, de jongste broer van Willem-Alexander en Friso, spraken tijdens de dienst. Onder meer het Concertgebouworkest bracht muziek ten gehore.

Volgens NOS-verslaggever Kysia Hekster was het een “persoonlijke dienst”:

(Novum)