Jan Nagel overtuigend gekozen als interim-voorzitter 50Plus

Senator Jan Nagel (rechts) schenkt een glas water in voor penningmeester Mieke Hoek voor aanvang van het partijcongres van 50Plus.
Senator Jan Nagel (rechts) schenkt een glas water in voor penningmeester Mieke Hoek voor aanvang van het partijcongres van 50Plus. Foto ANP / Marcel Antonisse

Oprichter en senator van 50Plus Jan Nagel wordt tot maart volgend jaar interim-voorzitter van de partij. Dat is vanochtend besloten op een ledenvergadering van 50Plus in Hilversum. Nagel kreeg brede steun op de ledenvergadering, hoewel de regels voor zijn benoeming moesten worden aangepast.

Volgens de regelementen van 50Plus mag de voorzitter van de partij niet ook politiek actief zijn namens de partij, zoals bij Nagel het geval is omdat hij namens 50Plus een zetel in de Eerste Kamer bekleedt. Van de ongeveer vierhonderd aanwezige leden in Hilversum hadden er slechts twintig bezwaar tegen de opheffing van de scheiding tussen bestuur en politiek. De uitkomst is pikant omdat de nieuwe fractievoorzitter Norbert Klein zich deze week nog tegen de kandidatuur van Nagel uitsprak.

Nagel noemde de ledenvergadering vanochtend in een interview met De Telegraaf de laatste kans voor de partij:

“We staan voor een keerpunt. Het zal lastig en moeilijk worden, maar we moeten de club weer op één lijn zien te krijgen.”

De ledenvergadering van 50Plus vindt plaats na een toch al zeer turbulente maand, waarin de partij zich geconfronteerd zag met het vertrek van partijleider Henk Krol en hoogoplopende ruzies in het partijbestuur. Het bestuur trad eind september af vanwege een conflict met Nagel en Krol over de gang van zaken binnen de partij. Krol moest begin oktober het veld ruimen toen de Volkskrant onthulde dat hij in zijn tijd als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel heeft ontdoken

Conflict met geroyeerde Hernandez bijgelegd

Vanmiddag zou een nieuw partijbestuur worden gekozen. Een plek in het bestuur is al vergeven. Adriana Hernandez, die onlangs werd geroyeerd vanwege een vermeende chantagepoging, legde donderdag bij de rechter een geschil met de ouderenpartij bij. Ze had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat zaterdag een compleet nieuw bestuur zou worden gekozen. Ze wilde meer tijd om aan te tonen dat ze geschikt is. Afgesproken is dat ze sowieso in het bestuur blijft.

Toine Manders wordt vanmiddag benoemd tot lijsttrekker voor 50Plus bij de Europese verkiezingen. De 57-jarige Manders zit sinds 1999 voor de VVD in het Europees parlement maar maakt nu de overstap naar 50Plus.