Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Interactief verhaal: de NSA wil niet alleen de speld, maar ook de hooiberg

Michael Ramirez / Cagle Cartoons
Michael Ramirez / Cagle Cartoons

Miljoenen burgers, Angela Merkel, de paus, de Braziliaanse president Dilma Rousseff. De onthullingen over het grootschalige afluisterprogramma van de NSA zijn talrijk. The Guardian laat zien wat ze betekenen, in een indrukwekkend interactief verhaal.

In NSA Files Decoded: What the revelations mean for you wordt helder uitgelegd wat de implicaties zijn van de onthullingen van de afgelopen maanden. Het is een mooie weergave van het debat zoals het nu toe wordt gevoerd, waarin letterlijk de stemmen worden weergegeven van de hoofdrolspelers: journalist Glenn Greenwald, voormalig NSA-chef Stewart Baker.

Je kunt bij The Guardian klikken op de hoofdrolspelers om te lezen wat hun standpunten zijn.

De reikwijdte van de NSA

Om de speld in de hooiberg te kunnen vinden, is toegang nodig tot de hele hooiberg, zo redeneert de NSA. In het verhaal staat een aantal interactieve snufjes die dat iets beter voorstelbaar maken. Zoals een teller met de hoeveelheid data die de NSA heeft verzameld sinds je begon met lezen. En een tool waarmee je kunt uitrekenen hoe groot je netwerk is waarmee je binnen het bereik van de NSA bent. De NSA mag namelijk gegevens opslaan tot drie personen van het oorspronkelijke doel verwijderd.

“Cell phones, laptops, Facebook, Skype, chat-rooms: all allow the NSA to build what it calls ‘a pattern of life’, a detailed profile of a target and anyone associated with them. And the number of people caught up in this dragnet can be huge. You don’t need to be talking to a terror suspect to have your communications data analysed by the NSA. The agency is allowed to travel “three hops” from its targets — who could be people who talk to people who talk to people who talk to you. Facebook, where the typical user has 190 friends, shows how three degrees of separation gets you to a network bigger than the population of Colorado.”

Lees ook: Dit is wat we weten over de NSA. De onthullingen op een rijtje