Hollande en Keita vastberaden strijd door te zetten na moord journalisten

De Franse president Francois Hollande en zijn Malinese collega Ibrahim Boubacar Keita zijn vastberaden om “de gemeenschapelijke strijd tegen terrorisme” te vervolgen en te winnen. Dat brachten ze zojuist in een verklaring naar buiten. Twee Franse journalisten zijn vanmiddag in Noord-Mali vermoord.

Een Franse soldaat patrouilleert bij een markt in Kadil, Mali. Dat is de stad waar de Franse journalisten vanmiddag werden ontvoerd.
Een Franse soldaat patrouilleert bij een markt in Kadil, Mali. Dat is de stad waar de Franse journalisten vanmiddag werden ontvoerd. AP / Rebecca Blackwell

De Franse president Francois Hollande en zijn Malinese collega Ibrahim Boubacar Keita zijn vastberaden om “de gemeenschapelijke strijd tegen terrorisme” te vervolgen en te winnen. Dat brachten ze zojuist in een verklaring naar buiten. Twee Franse journalisten zijn vanmiddag in Noord-Mali vermoord.

Keita heeft Hollande condoleances overgebracht van het Malinese volk. De leiders schrijven in de verklaring dat de tragische gebeurtenis het gevecht tegen terrorisme alleen maar versterkt.

De journalisten werden ontvoerd door vier gewapende mannen in de noordelijke stad Kidal. Een paar uur later werden hun met kogels doorzeefde lichamen twaalf kilometer buiten de stad aangetroffen. Holland heeft zijn “verontwaardiging” geuit over “deze gruwelijke daad”.

Twitter avatar HansJMelissen Hans Jaap Melissen De Franse journalisten werkten voor RFI, Radio France Internat. Ervaren verslaggevers: Ghislaine Dupont en Claude Verlon.

De moord volgt vier dagen na de vrijlating van vier Franse burgers, die drie jaar zijn vastgehouden door een aan Al-Qaeda gelieerde groep in Noord-Mali.

Het Franse leger heeft nooit enig “visueel of fysiek” contact gehad met de gewapende mannen die de journalisten hebben vermoord, maakte een woordvoerder van het leger bekend.

Nederland stuurt 380 militairen naar Mali

Frankrijk is in januari begonnen met een militaire interventie in de voormalige kolonie, om jihadisten te verdrijven in Kidal en andere steden in Noord-Mali. Separatistische rebellen zijn sindsdien naar dat gebied teruggekeerd. Nederland heeft gisteren bekendgemaakt bijna vierhonderd militairen naar het gebied te sturen, als onderdeel van de VN-missie.