Het vervoer

Na het kiezen van een leuk gebied, loont het de moeite om te berekenen wat de reis per auto met brandstof ongeveer gaat kosten. Vroeg boeken bij een touroperator om met de touringcar op pad te gaan scheelt ook vaak, net als lastminutes. Maar eigen vervoer is meestal de goedkoopste optie, zeker als je met meer mensen instapt en de benzinekosten deelt. Bovendien heb je met de auto meer vrijheid. Die tolweg nemen, of omrijden met een mooier uitzicht en goedkopere benzinestations?

Vliegen is snel, maar misschien moet je een taxi nemen of auto huren om met alle boards en ski’s het hotel te bereiken. Hetzelfde geldt voor ergens in het centrum van een dorp aankomen met de touringcar, terwijl het hotel bovenop de berg staat.

Uit CBS-cijfers blijkt in elk geval dat Nederlandse wintersporters in 2012 gemiddeld 605 euro uitgaven aan hun vakantie, als ze met eigen vervoer op pad gingen. Met ander vervoer (vooral met de touringcar; vliegen en treinen naar wintersportbestemmingen doen weinig mensen) stijgen die kosten naar 754 euro. Het jaar daarvoor was het zelfs 634 euro (auto) om 833 euro (ander vervoer).