Hemel op aarde en een goddelijke cheesecake

‘Een gerecht waarbij je snakt naar een glaasje water. Of anders koffie misschien?’ suggereert collega De Vos bij de chocolade-karamel cheesecake-calorieënknaller van deze week. Maar zo makkelijk komt ze niet van de wijnliefhebber af. Laten we er echter niet te veel bij drinken maar wel lekker. Een glas tawny port. Zo authentiek, zo notig en zo ondergewaardeerd. En vooral omdat deze zo goed samengaat met de karamel. Misschien anders Banyuls, de officieuze chocoladewijn?

Of opteren we toch voor een iets lichtvoetiger finale? Onlangs proefde ik Heaven on Earth, een Zuid-Afrikaanse muscat met maar 11 procent alcohol op de teller, en toch met zoveel inhoud.

Druivigheid, gekaramelliseerde ananas, gebakken banaan, appelflap in poedersuiker, rozijnen, gekonfijte dadels en gedroogde vijgen. En omdat al dat zoet niet zonder zuur kan ook nog wat fileermesscherpe citrus. Blijft het toch allemaal prettig doordrinkbaar.

Daarna iemand koffie?

Half  flesje. Adviesprijs € 8,50. Bij Ekoplaza, Marqt en Wereldwinkels