Helaasheid der dingen

„Voor de zomer las ik De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst. Het gaat over de relatie tussen zoon en vader, over alcoholmisbruik, standsverschillen, het dorpsleven. Ik herkende er zoveel in van hoe ik ben opgegroeid. Mijn vader is als gastarbeider naar Nederland gekomen. Hij zou in Enschede gaan werken, maar de textielfabriek ging failliet. Hij heeft werk gevonden in Roermond. Of all places. Ik woonde er vanaf mijn achtste. Een dorp is het niet, maar het leven was er wel dorps. Mijn vader begon bij een kippenslachterij, werkte in het beton en daarna in de metaalindustrie. Dat laatste heeft hem genekt. Veel te zwaar, en dan ook nog roken en drinken. Hij werkte al vanaf zijn tiende. Drie maagoperaties nog voor hij vijftig was. Hij heeft het nog een tijdje kunnen uitzingen. Hij is overleden toen hij 71 was.”