Greenpeace-activisten naar andere gevangenis gebracht

De dertig opvarenden van Greenpeace-ijsbreker Arctic Sunrise die in Rusland vastzitten zijn van Moermansk naar Sint-Petersburg gebracht, duizend kilometer zuidelijker. Dat meldt Greenpeace, andere bronnen bevestigden dit vrijdagavond. De advocaten van de arrestanten weten niet waar hun cliënten precies zijn en of het transport al heeft plaatsgevonden, zei de milieuorganisatie.

De federale recherche SK komt naar verwachting dinsdag met de laatste stand van zaken. Maandag is een feestdag. In Sint-Petersburg zit de rechercheafdeling die het strafrechtelijk onderzoek voortzet nu alle bemanningsleden zijn aangeklaagd. Dat zou een reden voor de verhuizing kunnen zijn. Het is er ook minder koud.

De actievoerders, die in september werden gearresteerd bij een protest tegen een nieuw olieplatform in de Barentszzee, werden aanvankelijk beschuldigd van piraterij, waarop vijftien jaar cel staat. Dat werd vorige week in een verklaring door de recherche afgezwakt naar hooliganisme (zeven jaar). Greenpeace heeft nog geen juridische bevestiging ontvangen dat de aanklacht wegens piraterij is vervallen. Reden voor de organisatie om te concluderen dat de bemanning nu van beide wordt beschuldigd.

Koning Willem-Alexander zal de kwestie niet ter sprake brengen tijdens zijn bezoek met koningin Máxima aan Moskou volgende week. De koning wordt „nooit” politieke gesprekken ingetrokken, zei premier Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. „Ze zijn er om de vriendschap met Rusland te onderstrepen.”

Woensdag begint de door Nederland aangespannen zaak over schip en opvarenden voor het internationaal zeerechttribunaal in Hamburg. Rusland heeft verklaard het gezag van het tribunaal in bepaalde gevallen niet te erkennen – bijvoorbeeld als handhaving van de nationale soevereiniteit in het geding is.