Goddelijke cheesecake

Deze goddelijke taart van Janneke Philippi, uit haar boek Mijn favoriete desserts is bedoeld voor 10 tot 12 personen. Je kunt daar gerust 20 tot 24 personen van maken; zo machtig is de taart. Zet om karamel te maken een blikje gecondenseerde melk vier uur in een pan met kokend water, of doe dat meteen

Deze goddelijke taart van Janneke Philippi, uit haar boek Mijn favoriete desserts is bedoeld voor 10 tot 12 personen. Je kunt daar gerust 20 tot 24 personen van maken; zo machtig is de taart.

Zet om karamel te maken een blikje gecondenseerde melk vier uur in een pan met kokend water, of doe dat meteen met een paar blikjes. Na vier uur het blikje helemaal af laten koelen alvorens het te openen, en te ontdekken dat het gevuld is met dikke, zoete, heerlijke karamel.

Deze taart is nogal prijzig als je hem met dure chocola en Philadelphia maakt. Het is goedkoper om in plaats van roomkaas, volle Franse kwark te nemen, eventueel met een extra scheutje room erdoor.

De maat is berekend op een springvorm van 24 cm doorsnee. Bekleed die met ingevet bakpapier, anders lekt er boter uit de bodem in de oven.

Chocolade-karamel cheesecake met fleur de sel

100 g roomboter

200 g volkorenkoekjes (digestive)

275 g pure chocola

600 g verse roomkaas of volle Franse kwark

125 ml crème fraîche

200 g suiker

4 eieren

1 blikje gecondenseerde melk, gekarameliseerd (zie boven)

2 tl fleur de sel (zoutvlokken)

Smelt de boter. Breek de koekjes en maal ze in de keukenmachine fijn, doe er de gesmolten boter bij. Schep de massa in de beboterde en beklede springvorm en strijk hem glad met de bolle kant van een lepel. Zet in de ijskast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een pan water aan de kook, zet er een kom bovenop (die mag niet in het water staan) en breek daarin de chocola. Laat de chocola als die gesmolten is vijf minuten afkoelen.

Klop in de keukenmachine de roomkaas met de crème fraîche en de suiker tot een luchtige massa. Breek er een voor een de eieren door.

Giet de gesmolten chocola erbij en roer alles door elkaar.

Giet dit mengsel op de koekbodem. Bak de taart een uur in de oven. Laat hem op een rooster in de vorm afkoelen. Open het blikje caramel en smeer de caramel, met de bolle kant van een iets vochtige lepel uit over de taart. Hij wordt lekkerder als hij nog even gestaan heeft, een uur of langer in de ijskast.

Bestrooi hem voor het opdienen met fleur de sel. De taart blijft in de ijskast tenminste vijf dagen goed.