‘Gedetineerde zangeres Pussy Riot vermist sinds overplaatsing’

Nadezhda Tolokonnikova in de gevangenis in Mordovië. Sinds haar overplaatsing op 21 oktober is niets meer van haar vernomen. Foto AFP / Maksim Blinov

Van Nadezhda Tolokonnikova, een van de zangeressen van de punkgroep Pussy Riot die een straf van twee jaar wegens godslastering uitzit, is sinds 21 oktober niets meer vernomen. Dat heeft haar vader gezegd tegen de Amerikaanse site Buzzfeed. Tolokonnikova werd onlangs van de gevangenis in Mordovië overgeplaatst naar een onbekende locatie.

Andrei Tolokkonikov, de vader van de 23-jarige zangeres, heeft sinds 21 oktober geen contact meer met Nadezhda kunnen krijgen en is zeer ongerust. “Niemand weet iets”, zegt hij tegen Buzzfeed. “Er is geen bewijs dat ze in leven is, we weten niet hoe haar gezondheidstoestand is. Is ze ziek? Is ze geslagen?”

Nadezhda, die in 2012 deelnam aan een ‘punkgebed’ tegen president Poetin op het altaar van de Christus de Verlosserskathedraal in Moskou, ging eind september in hongerstaking uit protest tegen het regime waaraan ze in het kamp in Mordovië werd onderworpen. Volgens Nadezhda moeten de gevangenen 17 uur per dag werken in het naaiatelier waar politie-uniformen worden gemaakt. Ze noemde dat in een open brief “slavernij” die in strijd is met de Russische wet.

‘Ze willen haar volledig afschermen van de buitenwereld’

De hongerstaking van Nadezhda is mogelijk de reden dat ze werd overgeplaatst. Haar vader denkt dat “ze haar naar een grote stad hebben gebracht om haar te verbergen”. “Ik denk dat ze gek worden van haar protesten”, aldus Andrei Tolokkonikov tegen Buzzfeed. De man van Nadezhda, Petya Verzilov, denkt hetzelfde. “Ze willen haar volledig afschermen van de buitenwereld”, zegt hij.

Nadezhda en haar lotgenote Maria Alyokhina zouden in maart weer op vrije voeten moeten komen. Alyokinha, die aan de Wolga gevangen zit, trok onlangs haar verzoek om vervroegde vrijlating in. Ze is solidair met Nadezhda en wil haar volledige straf uitzitten.

    • Pim van den Dool