Flinke tegenslagen mogelijk

„De Spaanse beurs is een gevoelige barometer voor Europees herstel in het algemeen. Nu de Europese economische data en de vertrouwensindicatoren voorzichtig de weg omhoog hebben teruggevonden, herstelt de koers van de Spaanse beursindex IBEX dan ook veel sneller. In de afgelopen drie maanden is deze met ruim 17 procent gestegen, de Europese MSCI-index met ‘slechts’ 7 procent. Hou daarbij wel in het oog dat de Spaanse hoofdindex voor 40 procent uit zeer conjunctuurgevoelige fondsen bestaat: de banken. Deze gevoeligheid wordt extra benadrukt door de onzekerheid over kritische balansonderzoek dat de ECB bij Europese banken zal uitvoeren. Ik denk dat Europa, en ook Spanje, de weg naar herstel heeft hervonden. Maar onderweg zullen nog flinke tegenslagen mogelijk zijn. Zo blijft onduidelijk in welke mate Spaanse banken al voldoende maatregelen hebben getroffen om hun balansen te versterken.”

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl