Esther de Lange gekozen tot lijsttrekker CDA Europa

Esther de Lange van het CDA.
Esther de Lange van het CDA. Foto ANP / Koen Suyk

Esther de Lange (38) is zojuist verkozen tot lijsttrekker van het CDA bij de Europese Verkiezingen. Ze werd gekozen met 62 procent van de stemmen op het partijcongres in Leeuwarden.

Twitter avatar Esther_de_Lange Esther de Lange Met trots en vol vertrouwen ga ik de CDA lijst aanvoeren bij de Europese verkiezingen. Dank aan @WimvandeCamp voor een respectvolle strijd

Het opkomstpercentage bij de verkiezing was 22,9 procent. Die opkomst is niet erg hoog, zegt onze politiek redacteur Petra de Koning vanuit Leeuwarden:

“Als je je bedenkt dat de partij dit doet om partijgenoten erbij te betrekken, is dit geen hoge opkomst. Wat mee kan spelen, is dat er alleen per telefoon of via internet kon worden gestemd. Voor een partij als het CDA, met veel oudere leden, is dat misschien niet handig.”

Bij D66, een partij die democratische beslissingen hoog in het vaandel heeft staan, was de opkomst overigens nog lager: ruim twintig procent. Daar werd vanmorgen Sophie in ’t Veld gekozen als lijsttrekker.

CDA wil ‘een beter Europa’

De Lange nam het op tegen Wim van de Camp (60). Ze heeft zich steeds gepresenteerd als een kandidaat die verjonging brengt. Ze heeft de afgelopen tijd een sterke campagne gevoerd. Het CDA (5 zetels) vraagt om „een beter Europa dat niets onnodig regelt en sterk is waar nodig”.