‘Egyptische Jon Stewart’ week na rentree alweer van de buis gehaald

De Egyptische tv-komiek Bassem Youssef, bijgenaamd de ‘Egyptische Jon Stewart’, keerde vorige week vrijdag na vier maanden terug op televisie. Tot gisteravond, want zijn satirische nieuwsshow is alweer geschrapt, dit keer vanwege kritiek van aanhangers van het militaire bewind op zijn programma.

Youssef in december vorig jaar tijdens een toespraak in Kairo. Foto AP / Ahmed Omar

De Egyptische tv-komiek Bassem Youssef, bijgenaamd de ‘Egyptische Jon Stewart’, keerde vorige week vrijdag na vier maanden terug op televisie. Tot gisteravond, want zijn satirische nieuwsshow is alweer geschrapt, dit keer vanwege kritiek van aanhangers van het militaire bewind op zijn programma.

Youssef had eerder dit jaar al het nodige te stellen met het regime van president Morsi. In zekere zin vertolkte hij wat veel Egyptenaren dachten maar pas hardop durfden zeggen toen ze op 30 juni massaal de op straat op gingen. Zijn show verdween van de Egyptische buis omdat Youssef Moslimbroeder Morsi zou hebben gekleineerd en de islam zou hebben beledigd. Westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties toonden zich bezorgd over de behandeling van Youssef.

Vorige week keerde het programma van Youssef, El Bernameg: Het Programma, eindelijk weer terug op televisie. In de nieuwste aflevering stak Youssef de draak met wat hij beschouwt als een nieuwe trend in Egypte - dat mensen opeens op de hand van het leger zijn. Op de straten van Kairo zijn tegenwoordig zelfs pralines van legerleider Al-Sisi te koop. “Doe maar een halve kilo”, zegt Youssef in een sketch. “Heeft u soms iets tegen Al-Sisi?”, vraagt de verkoper. “Nee, nee”, haast Youssef zich, “ik koop uw hele voorraad.”

Bekijk hier (Arabische) fragmenten van de uitzending:

Bekijk hier een interview met Youssef op CNN over de uitzending van vorige week:

Zender annuleert programma na klachten kijkers

Veel aanhangers van Sisi schoot de uitzending in het verkeerde keelgat. Tegen Youssef zijn minstens vier klachten ingediend wegens belediging van het leger en schunnig taalgebruik. Tv-zender CBC ontving zoveel boze reacties dat de zender zich deze week officieel heeft gedistantieerd van Youssef. Gisteravond bleek zelfs dat de show van Yousseff uit het uitzendschema was geschrapt. Dat werd luttele minuten voor het begin van de nieuwe aflevering aangekondigd.

Volgens de Egyptische journalist Bassem Sabry kritiseerde Youssef in zijn nieuwste uitzending niet zozeer het leger, maar wel zijn eigen werkgever CBC:

Twitter avatar Bassem_Sabry Bassem Sabry باسم 1- Just spoke to friend who attended taping Bassem Youssef’s latest episode, says show barely mentioned Sisi or government, bashed media&CBC

Youseff waarschuwde voor ‘fascisme in naam van nationalisme’

Aan het eind van de uitzending wordt Youssef normaal gesproken altijd even ernstig. Hij sloot vorige week vrijdag af met een waarschuwing: “De vrees is nu dat fascisme in de naam van religie vervangen wordt door fascisme in de naam van het nationalisme.” Op het schrappen van zijn programma heeft Youssef, die gisteren naar de Verenigde Arabische Emiraten vertrok, nog niet gereageerd.

Kritiek van zijn fans op het besluit van CBC kwam er wel, onder anderen van voormalig vicepremier Mohamed ElBaradei, die op Twitter schreef dat vrijheid van meningsuiting een “leeg begrip” is als het alleen wordt toegepast op medestanders van het regime:

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei حرية التعبير هي أم الحريات . اذا اقتصرت علي من نتفق معهم فهي شعار أجوف. الشجاعة هي في الدفاع عنها وليست في قمعها. تحية وتقدير لباسم يوسف

Oud-presidentskandidaat Khalid Ali betuigde op Twitter ook zijn steun aan Youssef:

Twitter avatar Khaledali251 Khaled Ali القمع لا يقتل الفكرة لكنه يخلدها http://t.co/KbBQLQUQqw
    • Pim van den Dool