Een jaar na de afgelasting door Sandy: de herkansing

Zondag is de dag van de herkansing Een jaar geleden werd de bekendste marathon ter wereld afgelast

Met verf wordt het laatste stuk tot de finish gemarkeerd . Geel is om de slachtoffers van de Boston Marathon te gedenken. Blauw is de kleur van Marathon van New York. Oranje is de kleur van sponsor ING.
Met verf wordt het laatste stuk tot de finish gemarkeerd . Geel is om de slachtoffers van de Boston Marathon te gedenken. Blauw is de kleur van Marathon van New York. Oranje is de kleur van sponsor ING. Foto REUTERS

verslaggever

Het is een zwaar jaar geweest voor de Amerikaanse marathon. In april werd de Boston Marathon opgeschrikt door een bomaanslag die aan drie mensen het leven kostte, en precies een jaar geleden werd New York geteisterd door tropische storm Sandy. De stad zag zich gedwongen om zijn befaamde marathon een dag van tevoren af te lasten – de enige keer dat de marathon niet doorging sinds de eerste loop in 1970.

De teleurstelling bij de ruim 47.000 lopers was enorm. Aan elke marathon gaan maanden van intensieve training vooraf, en New York is voor lopers uit de hele wereld een ‘once in a lifetime’-evenement. Een startnummer is zeer gewild. Deelname aanstaande zondag moet voor de stad en voor veel deelnemers de teleurstelling van vorig jaar wegspoelen.

Waarom al die aandacht voor de marathon van New York?

Hardlopen is een sterk aan populariteit winnende sport. Binnen hardlopen geldt de marathon (42,195 kilometer) als de ultieme afstand. Dat is al sinds de oude Grieken. Van de marathons geldt die van New York als de beroemdste, de grootste en de spectaculairste van allemaal. Dat is te danken aan de stad, aan het aantal deelnemers (meer dan 47.000) en aan het aantal toeschouwers (naar schatting twee miljoen).

Hoe zit het dit jaar?

Zondag is de dag van herkansing. En er is goed weer voorspeld voor wat sinds 2003 de ING New York City Marathon heet – voor de laatste keer, want vanaf volgend jaar zal Tata Consultancy het hoofdsponsorschap overnemen. Volgens een woordvoerder van de marathonorganisatie lopen er deze editie 1.555 Nederlanders mee. Daar zit een flink aantal ‘herkansers’ van vorig jaar tussen.

Arthur van Marle (24) is er zo eentje. Hij zou vorig jaar samen met 39 anderen voor de stichting Run for Human Rights Watch rennen, waarvoor ze zo’n 80.000 euro hadden opgehaald. Zijn groep kreeg net een peptalk van de directeur van Human Rights Watch in het Empire State Building toen alle telefoons collectief oplichtten met een nieuwsflits: ‘the marathon is canceled’. „We waren diep teleurgesteld”, zegt hij nu, vanuit een New Yorkse hotelkamer, „vooral omdat we het zo laat hoorden.” Uiteindelijk maakten ze van de nood een deugd en is zijn groep, net als vele andere internationale renners, vrijwilligerswerk gaan doen in de zwaarst getroffen gebieden.

Hoe zit het met de gedupeerde renners van vorig jaar?

Gedupeerde lopers kregen vorig jaar de keuze: of het geld van hun startbewijs terug (à 525 dollar) of een gegarandeerde plek voor de marathon van 2013, 2014 of 2015.

Ook Nathan Schouten (30) koos voor dat laatste, al betekende dat wel dat hij opnieuw geld moest uittrekken voor een startbewijs – de organisatie beloofde alleen een plek, er moest wel gewoon opnieuw betaald worden. „Maar dat is het waard”, zegt hij, „anders loop je kans dat je geen startbewijs kunt krijgen. En je wil deze marathon toch een keer gedaan hebben.”

Hoe kun je meedoen?

De meeste Nederlanders boeken hun reis met speciale gelegenheidsarrangementen van reisbureaus. Loopblad Runner’s World biedt ze ook aan. Marathons International verkoopt jaarlijks de meeste startbewijzen, zegt directeur Marijke Vink (61). Ruim een derde van de Nederlandse lopers gaat mee met haar – en zo'n twintig begeleiders , looptrainers, fysiotherapeuten en zelfs een orthopedisch chirurg.

Een aanzienlijk deel van haar lopers bestaat uit mensen die er vorig jaar ook waren, zegt ze. „Ik werd op het vliegveld een paar keer herkend.” Toch verliep de verkoop iets moeizamer dit jaar. Dat is, denkt Vink, een gevolg van de negatieve commotie rond de afgelaste editie. Voor renner Van Marle is er een bright side aan het hele verhaal. „Ik heb deze keer veel beter getraind”, zegt hij. „Mijn tijd gaat sowieso beter zijn dan dat hij vorig jaar zou zijn geweest.”