Dutch mountains

Wie het hier op een borstelbaan kan, skiet zo de Matterhorn af. Vijf kunstskibanen langs de lat.

Il Primo in Bergen.
Il Primo in Bergen.

D

e witte piste van de rode afdaling suist onder mijn ski’s door. Ik zwenk heen en weer over de piste, ski’s parallel. Besneeuwde bergtoppen glijden langs mijn blikveld. Achter mij gaat een andere skiër over de verse sneeuw.

Maar we zijn hier niet in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Dit is de baan van Indoorski Arnhem. De piste is niet meer dan acht meter lang en vier meter breed. De sneeuw is van wit kunstgras. Deze rolbaan is een van de vele in Nederland. Het is alsof je op een rollend tapijt skiet. Het witte kunstgras loopt van onder naar boven onder de skiër door. Dat geeft het gevoel alsof je naar beneden skiet, terwijl je feitelijk stilstaat.

Nederland kent een heel spectrum aan indoorskibanen. Snowworld Landgraaf bijvoorbeeld kent een lange afdaling vanaf de Wilhelminaberg. Bovenaan de piste is door de lichte bocht het einde niet eens te zien. Het leuke van skiën en snowboarden is het aaneenrijgen van bochten, als een razendsnelle slang in alle vrijheid de berg afkrullen, op echte sneeuw.

Jeugdteams en topsporters zijn kind aan huis in Landgraaf. Ook de Nederlandse selectie traint er, en voor Olympische Sotsji-gangers is dit het trainingscomplex, met uitgebreide mogelijkheden voor videoanalyse. Ook de rolbanen van Arnhem bieden faciliteiten voor de topskiërs van Nederland.

Een derde variant, na rolbaan en echte sneeuw, zijn de borstelbanen, de oudste vorm van kunstskipistes in Nederland.

Ook borstelbanen bieden een uitstekende voorbereiding op de echte wintersport. Het grootste verschil is dat fouten op een borstelbaan – en rolbaan – sneller worden afgestraft dan in de echte sneeuw. De baan dwingt je bewegingen zo perfect mogelijk uit te voeren. Op deze manier kan de skiër in Nederland het beste aan zijn techniek werken.

Op de Arnhemse Indoorbaan geeft gediplomeerd skilerares Mandy Oudendag les. Ze skiet niet voor, zoals in traditionele skiklassen. Ze staat buiten de baan en geeft haar aanwijzingen frontaal. Dat is een unieke lesmethode. De baan is in hoogte en snelheid variabel. De hellingsgraad kan van blauw via rood naar zwart. Het kunstgras heeft precies de juiste weerstand om de bochten te maken. Volgens Oudendag is het de beste methode om aan je techniek te werken. Ook onderzoek van de Consumentenbond bevestigt dat skiën op rolbanen een perfecte oefening biedt.

Nederland is een skiland bij uitstek. Overal in het land bevinden zich indoorskibanen, zelfs in het hartje van de grote steden. Van kleine borstelbaantjes tot enorme ruimtes waar de temperatuur enkele graden onder nul ligt. Vaak met après-skihut, opgetrokken uit boomstammen en versierd met oude ski’s, om het wintersportgevoel zo dicht mogelijk te benaderen. Dit après-skiën is voor veel wintersportliefhebbers zelfs de enige reden om naar een overdekte skihal te gaan. Met glühwein uitkijken over de besneeuwde pistes.

Kester Freriks