De timing

Waarschijnlijk de meest besparende tip van deze pagina’s: boek als je kan buiten de schoolvakanties. Vooral rond Kerst en de voorjaarsvakantie zijn wintersportgebieden stukken duurder met alles: materiaalhuur, skipassen, accommodatie, eten en de Jägermeistertjes aan het eind van de dag.

De stelregel is (met uitzonderingen) dat hoe drukker het is, hoe duurder het is. Om een idee te geven: de krokusperiode (half januari - half maart) is veruit het populairst onder Nederlandse wintersporters. Volgens het CBS vierden ruim 610.000 Nederlanders in seizoen 2010/2011 wintersportvakantie in die periode.

De kerstperiode (begin december - half januari) is al rustiger, met 302.000 vakanties. Rond Pasen (maart - april) waren er 86.000 vakanties, en in de stilste tijd, de herfstperiode (begin oktober - begin december) slechts 17.000 wintersportvakanties.

Dat zegt niet alles over de prijs. Veelwintersporter en bedenker van de Snowciety-app Timan Rebel tipt de eerste week van december als beste budgetweek. „In de eerste week van december kun je vaak lastminutes boeken, en in gebieden als Tignes (Frankrijk), Val Thorens (Frankrijk), Kaprun (Oostenrijk), Hintertux (Oostenrijk) of Zermatt (Zwitserland) ligt met honderd procent zekerheid sneeuw.”

Ook eind januari kan het zo vijftig procent schelen, in vergelijking met twee weken later in februari.

Soms is het ook verstandig om naar de plaatselijke vakanties te kijken. Als de Franse kindertjes nog naar school moeten, zijn de pistes vaak een stuk leger en ook de prijzen wat vriendelijker.