De stuiterende tennisbal

„Spanje illustreerde het ‘tennisbalscenario’: een economie die van grote hoogte valt, stuitert op een bepaald moment wat op. Maar de bal duurzaam in beweging houden, vergt meer inspanningen. Nu heeft Spanje al z’n best gedaan. Zo stimuleren lagere lonen de export. Anderzijds drukt het lagere loon op de consumptie, net als de blijvend zwakke woningmarkt en de hoge werkloosheid. Nog even afwachten dus voor we echt de wederopstanding kunnen vieren. Dat geldt ook voor Ierland, hoewel dat land al wat verder lijkt opgekrabbeld. Italië is een geval apart. Ondanks het veelvuldige en luidruchtige politieke drama, is er nog maar bitter weinig gebeurd om de competitiviteit te herstellen. Voor aandelenbeleggers is mijn devies dus vooralsnog om niet hals over kop de Europese probleemlanden op te zoeken. Het iets rustiger vaarwater heeft wel meer vertrouwen gegeven in Europese aandelen in het algemeen.”