De slaapplaatsen

Er is niks mis met een vakantie kopen bij een touroperator, die vaak best scherpe aanbiedingen heeft – kijk eens bij Bizztravel of Sunweb. Ze kopen groot in en versieren zo behoorlijk wat korting bij elkaar. Maar wie zelf z’n vakantie bij elkaar googelt kan goedkoper uitkomen. Leg dat eens naast een georganiseerde reis en kijk of je het voordeliger krijgt. Zoek bijvoorbeeld zelf een slaapadres. Probeer veel vrienden en familie mee te krijgen (‘Hekel aan skiën? Je kunt er ook mooi wandelen!’), waarmee je een huisje kunt huren. Hoe meer huisgenoten, hoe minder iedereen uiteindelijk betaalt.

Neem iets met een keuken, zodat je zelf kunt koken. In restaurants op of rond pistes koken ze niet op gas, maar op de veel te snelle verbranding van jouw budget. Hetzelfde geldt voor de lunch. Wie zelf boterhammen smeert, hoeft niet z’n linkerarm af te staan voor een bordje pasta op de piste. En après-ski kan ook in je appartement: bier en glühwein zijn het goedkoopst bij de supermarkt.

Kijk ook naar de locatie. Niets fijner dan aan het eind van de dag zo de gang van je appartement binnen te boarden, en te landen voor de open haard. Bedenk wel: hoe dichter je bij de piste slaapt, hoe meer je betaalt. Slaap iets verder weg, en de prijzen smelten als… enfin. In de meeste gebieden rijden bovendien busjes waar je gebruik van kunt maken om bij de eerste liften te komen.

In een aantal gebieden zijn ook campings. Koud? Een tentje is natuurlijk alleen voor echte bikkels, maar in een caravan of camper is het best uit te houden. Met een dikke slaapzak, extra dekens en na een flesje glühwein slaap je als een roos.