Overal ter wereld, Mexico voorop, overledenen herdacht

Foto Reuters

Op veel plaatsen in de wereld worden dit weekend de doden herdacht. Vaak met bloemen, soms ook met kaarsen en een stukje cake. In Mexico is el dia de los muertos een nationaal feest met veel dodenmaskers en uitbundige gezamenlijke maaltijden. Het feest duurt eigenlijk drie dagen. Het begint op de avond ervoor, als Amerikanen Halloween vieren, en gaat door tot 2 november, Allerzielen, een rooms-katholieke gedenkdag. Graven van overleden familieleden worden schoongemaakt, van onkruid ontdaan en versierd, vooral met veel bloemen. Dit ritueel gaat terug tot pre-christelijke tradities uit de tijd van de Azteken. De gedachte is dat de geur van bloemen de doden helpt de weg naar hun dierbaren te vinden en weer contact met hen te leggen. Op de foto een vrouw die vrijdag op het kerkhof van Santa Maria Atzompa, in de deelstaat Oaxaca, in slaap is gevallen op een graf.