Ongeluk met touringcars op A1 bij Muiden - 36 gewonden

Bij een ongeluk met drie touringcars raakten vandaag 23 mensen gewond.
Bij een ongeluk met drie touringcars raakten vandaag 23 mensen gewond. Foto ANP / Marcel Antonisse

Op de A1 bij Muiden zijn vanmiddag drie touringcars betrokken geraakt bij een ongeluk. Daarbij zijn 36 mensen gewond geraakt, meldt persdienst Novum. Twee van hen zijn zwaargewond. Drie anderen hebben ook serieuze verwondingen, maar zijn er niet zo slecht aan toe als de andere twee, meldt een politiewoordvoerder.

Zes bussen waren met personeel van thuiszorgorganisatie De Friese Wouden onderweg naar het Circustheater in Scheveningen voor een personeelsuitstapje. Bij Muiden moest de voorste bus rond 12.30 uur plotseling remmen voor een file. Daarna zou de derde bus op de eerste of de tweede bus, die uitweek, zijn geklapt. In de zes bussen samen zaten ongeveer 350 mensen.

Hoe het met de zwaargewonde slachtoffers gaat, weet de woordvoerder niet. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Het Calamiteitenhospitaal, dat een grote oefening zaterdag voortijdig afbrak vanwege het ongeluk, meldde eerder vijftien gewonden te hebben opgevangen. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

De Friese Wouden laat weten dat de inzittenden die niet gewond raakten met nieuwe bussen naar een opvangplaats in Weesp onderweg zijn, waar ook slachtofferhulp aanwezig is. De medewerkers en hun familie worden zo snel mogelijk teruggebracht naar Friesland, aldus het bedrijf.


View Larger Map

A1 weer open

Vanwege het ongeval werd de rijbaan van de A1 van Amersfoort naar Amsterdam volledig afgesloten. Omstreeks 15.00 uur meldde de politiewoordvoerder dat de weg wordt schoongemaakt. Verwacht wordt dat de snelweg rond 16.00 uur wordt vrijgegeven, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Update 16.36 uur: De A1 is inmiddels weer open. De ANWB verwacht dat de files in beide richtingen snel oplossen.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Het gaat nog drie kwartier langer duren, daar bij Muiden op de #A1.
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De kijkersfile woekert door: nu 10 km op de #A1 vanuit Amsterdam vanaf knooppunt Watergraafsmeer.

Op Twitter verschenen al vele foto’s van de plek van het ongeval. Een selectie:

Twitter avatar Breaking_NL Breaking Nieuws NL FOTO: GRIP 2 - Ongeval op A1 t.h.v. #Muiden. http://t.co/vsfIlflSZ4
Twitter avatar r0eland Roeland Roovers [foto] Traumheli geland vlakbij busongeval A1 Muiden https://t.co/oZaNAyqqSG