Advocaat Jansen: klachten verjaard

Oud-neuroloog Jansen stond vrijdag voor het eerst tegenover nabestaanden van patiënten, in een tuchtzaak.

Het is een emotionele dag voor ex-patiënten van oud-neuroloog Jansen. Deze vrijdag staan ze voor het eerst oog in oog met de gewezen medicijnverslaafde arts, die zich moet verantwoorden bij het Regionaal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle. De zitting gaat over vijf klachten die tegen hem zijn ingediend.

De een vindt Jansen nerveus, op de ander maakt hij juist een zelfverzekerde indruk, op het arrogante af. Soms gaat hij direct met de ex-patiënten en hun nabestaanden in gesprek. Vragen beantwoordt hij uitvoerig, af en toe zonder samenhang en medisch ingewikkeld. Dan gaat het over voetstrekkers en -buigers, over dystonieën en allerlei vormen van parkinson. „Wat is misgelopen, waar behandeling mishandeling wordt – daar zijn excuses op zijn plaats’’, zegt hij tegen de ex-patiënten. Hij zegt „niets met opzet” te hebben gedaan.

Moeilijk te geloven, vindt ex-patiënt Wim van Losser. „Allemaal leugens. Hij zegt dat hij regelmatig overlegde met zijn vakgroep, maar dat deed hij helemaal niet.” De klagers staan symbool voor een veel grotere groep, zegt letselschade-expert Yme Drost, die ze vertegenwoordigt. In de dossiers gaat het over onjuiste diagnoses, verkeerde behandelingen, injecties met botox en de vraag of er toestemming is verleend voor deelname aan onderzoeken.

De oud-neuroloog geeft toe dat hij een ex-patiënt bij wie de ziekte van Pick was vastgesteld, heeft geadviseerd marihuana te gebruiken, ter vervanging van morfine. Dat hij een dealer kende die het kon leveren, klopt ook. „Ik heb hem (de klager, red.) laten zien hoe dat er uit ziet. Ik had een zakje in mijn la voor zulke gevallen”, aldus de oud-neuroloog. Het college: „Is dat niet ongebruikelijk?” Jansen: „Ik weet niet of dat ongebruikelijk is.”

Dossiers die Jansen samenstelde zijn onvolledig, zo blijkt ook nu weer. „Mijn vader was van 1998 tot 2003 patiënt en dan zijn er maar 5 blaadjes; ik was in shock”, reageert de dochter van een inmiddels overleden patiënt. Zo kan het gebeuren dat bewijs voor bepaalde beweringen ontbreekt. Zelf geeft Jansen aan dat het stellen van de juiste diagnose voor een neuroloog soms „een probleem” is. „Het is geen gebroken been.”

Jansens advocaat vindt dat de klachten niet-ontvankelijk moeten worden verklaard. De tuchtklachten zouden na tien jaar zijn verjaard. Drost wil dat Jansen zich nooit meer mag inschrijven in het beroepsregister. Uitspraak: 20 december.