Zorg over lage inflatie eurozone, druk op ECB om rente te verlagen

None

Is de lage inflatie in de eurozone nou goed of slecht nieuws? De melding van de Europese Centrale Bank, gisteren, dat de inflatie de afgelopen twaalf maanden is gedaald tot 0,7 procent, leidde tot irritatie tussen Duitsland en de Verenigde Staten. De Amerikanen vrezen dat de zeer lage inflatie in Europa – de ECB heeft een inflatiedoelstelling van net onder de 2 procent – kan leiden tot deflatie.

Het beleid van de Amerikaanse centrale bank is er sinds het begin van de financiële crisis op gericht om deflatie te voorkomen. De vrees is dat deflatie – een situatie waarbij producten en diensten minder waard worden, doordat het geld meer waard wordt – leidt tot stagnatie van de economie omdat consumenten aankopen uitstellen. In Japan heeft dat na een vastgoedcrisis midden jaren negentig geleid tot twee decennia van economische stagnatie.

Om dat scenario te voorkomen, hebben de Amerikanen verregaande stimuleringsmaatregelen genomen, zoals het opkopen van staatsobligaties. En nu de inflatie in de eurozone onder de 1 procent is gezakt, vinden de Amerikanen dat ook Europa meer moet doen om de inflatie aan te jagen.

Voormalig ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi verklaarde vanochtend in The Wall Street Journal dat de daling van de inflatie „erg snel gaat”. Ook stelt hij dat de kans klein is dat deze trend wordt gekeerd. Het Amerikaanse ministerie van Financiën meldde gisteren in een vrij uitzonderlijke verklaring dat Duitsland meer moet doen om de binnenlandse vraag aan te jagen. Uit cijfers die gisteren werden gepubliceerd blijkt dat de detailhandelverkopen in Duitsland in september verder zijn gedaald.

De grote vraag is of het bestuur van de ECB in deze cijfers aanleiding ziet om het historisch lage Europese rentetarief van 0,5 procent nog verder te verlagen. Volgende week komt het bestuur van de ECB bijeen voor de maandelijkse vergadering waarin de officiële tarieven worden vastgesteld. Daar zijn nu alle ogen op gericht.