Zacht water is goed voor de financiën

None

Nederlandse drinkwaterbedrijven nemen op ruim 200 plekken water in voor de bereiding van drinkwater. De hardheid van dat water verschilt per bron. Van zacht water tot zeer hard water.

Op locaties waar de bron al zacht is, hoeft vanzelfsprekend niet te worden onthard. Op locaties waar dat echter niet het geval is, hebben de drinkwaterbedrijven de laatste jaren maatregelen getroffen om het water te ontharden.

In 2005 waren er nog uitschieters in Nederland van boven de 30 graden Duits, wat zeer hard water betekent. Gemiddeld is het drinkwater in Nederland nu

8,8 graden Duits, nagenoeg het optimale water met een zeer beperkte kalkaanslag.

De NRC-lezer heeft gelijk dat onthard water de levensduur van machines verlengt en minder wasmiddel nodig is. Het is dus beter voor het milieu en de portemonnee. Daar komt nog bij dat 100 procent van alle kalkkorrels die vrijkomen bij het ontharden van water, nuttig wordt toegepast. Het afgelopen jaar werd circa 66 miljoen kilo kalkkorrels verwerkt in bouwmaterialen, bodemisolatie en gebruik in de glasindustrie. Rond 10 procent van een glazen potje van bijvoorbeeld groenten of jam bestaat uit kalkkorrels, afkomstig van drinkwaterbedrijven.

Heeft u ook een vraag? mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC