Voor Tourstart heeft Utrecht nog de laatste handtekeningen nodig

Tourwinnaar Jan Janssen Foto ANP

De financiering voor de start van de Tour de France 2015 in Utrecht zou nagenoeg rond zijn. Deze geruststelling zou een gemeenteraadscommissie gisteren hebben gekregen in een besloten vergadering. Enkele gemeenteraadsleden en een gemeentewoordvoerder benadrukken wel dat de laatste handtekeningen voor de Tourstart in Utrecht nog gezet moeten worden.

Gisteren zei Tourwinnaar Jan Janssen in het Algemeen Dagblad te zijn benaderd om het nieuws bekend te maken dat Utrecht startstad wordt. Janssen zegt voor eind november in Parijs te zijn uitgenodigd voor de bekendmaking, samen met Joop Zoetemelk.

In de Voorjaarsnota heeft Utrecht een bedrag van vijf miljoen euro gereserveerd voor de Tourstart. De stad denkt tien miljoen euro nodig te hebben, en wil dat de overige vijf miljoen euro wordt gefinancierd door bedrijven en investeerders. Dit bedrag zou nu al zijn toegezegd. Midden november moet de voltallige gemeenteraad nog akkoord gaan met het gemeentelijke aandeel in de financiering.

Onderzoeksinstituut Ecorys peilde in 2007 al de effecten voor Utrecht van een eventuele Tourstart. De uitkomst daarvan was dat er vermoedelijk tussen de 22,6 miljoen en 33,7 miljoen euro zal worden besteed door bezoekers. De onderzoekers: „Een veelvoud van de overheidsbestedingen zullen via bestedingen van bezoekers terugvloeien naar de lokale en regionale economie.”

Utrecht wilde de Tourstart ook in 2010 al organiseren, maar werd toen afgetroefd door Rotterdam. Vorige week was burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) in Parijs aanwezig bij de presentatie van het Tourprogramma voor volgend jaar. Eerder kwam Tourdirecteur Christian Prudhomme al naar Utrecht om locaties te bekijken.