Vintage countryblues

Een man met gitaar – modelletje jaren veertig – in hoog sluitend overhemd. Naast hem een vrouw met wasbord. Soms, als de muziek erom vraagt, speelt ze percussie op een hoefijzer. Luke Winslow-King en zijn vrouw Esther Rose halen hun inspiratie uit het vooroorlogse diepe zuiden van de VS: country met veel blues en de slepende beat van hun thuisstad New Orleans. Hun nieuwe cd Coming Tide brengt ze voor het eerst naar Nederland.

Het is vooral de tweede stem van Rose die het makkelijk maakt om verliefd te worden op de liedjes. Haar zang is loepzuiver en lijzig tegelijk, soms sprookjesachtig. Winslow-Kings stem en gitaarspel hebben een zacht en troostrijk geluid en hij is een vaardige liedjesschrijver, maar Rose is degene met de afwijkende timing, essentieel om van de achteroverleunende countryblues geen statische honkytonk te maken. De Italiaanse Roberto Luti voorziet het duo van uitstekende slidegitaarsolo’s. Er wordt uit hetzelfde vaatje getapt als Pokey LaFarge die deze zomer onder meer Lowlands inpakte. Hoewel ze overduidelijk teruggrijpen op vervlogen tijden, creëert deze vintage bluesstroming steeds meer een eigen onderscheidend geluid.

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk