Uit de keuken van Poetin

None

Hebben wij als thuiskoks wel voldoende gedaan om het Russisch-Nederlandse vriendschapjaar tot een succes te maken? Nee, moet ik bekennen. Er had wel een enkel passend receptje af gekund, te meer omdat samen eten verbroedert.

Op de valreep van het vriendschapsjaar herstellen we op de vrijdagen van november deze nalatigheid met recepten uit de keuken van Poetin, maar met een Nederlands draai. Want beter dan elkaar de eigen eetwaarden en -normen door de strot te duwen, is het om het voortreffelijke uit beide keukens te verenigen. We beginnen met de Russische bietensoep borsjtsj, verrijkt met Nederlandse geitenkaas en de schil van een appeltje van oranje.

Verwarm de oven op 190 graden. Wikkel de bietjes in aluminiumfolie. Laat de bietjes ten minste een uur op 190 graden poffen. Ze zijn gaar als een mes gemakkelijk in een bietje glijdt. Laat de bietjes iets afkoelen. Stroop de velletjes van de bieten. Hak of rasp ze fijn. Verhit de olie in een soeppan. Fruit de uisnippers goudbruin en laat ze op een laag vuur boterzacht worden. Voeg de bieten toe en de bouillon. Laat de soep een minuut of tien zachtjes koken.

Klop ondertussen de crème fraîche met een eetlepel water half stijf. Roer de geitenkaas, op keukentemperatuur, zacht en meng hem door de geslagen crème fraîche. Breng de geitenkaascrème verder op smaak met witte peper en een beetje zout. Rasp het oranje deel van de sinaasappelschil fijn of snijd hem in flinterdunne reepjes.

Pureer de soep met een staafmixer en haal hem door een zeef als u een extra gladde soep wil. Breng de soep op smaak met citroensap, vers gemalen zwarte peper en zout. Schep de borsjtsj in de borden. Leg in het midden een flinke toef geitenkaascrème en bestrooi met bieslook en sinaasappelrasp.

    • Joep Habets