Turkse vrouwen doorbreken taboe op hoofddoek in parlement

Er was gisteren geen ophef toen vrouwen van de AK-partij het parlement betraden.

Parlementariërs van de AK-partij.
Parlementariërs van de AK-partij. Foto AFP

Toen veertien jaar geleden een vrouwelijk parlementslid met hoofddoek het Turkse parlement inliep, ontstaken haar collega’s in woede, werd ze het gebouw uitgezet en werd haar later zelfs het Turkse staatsburgerschap afgenomen omdat ze een bedreiging zou zijn voor het secularisme. Maar gisteren viel geen onvertogen woord nadat vier vrouwelijke parlementsleden van de regerende AK-partij plaatsnamen in de parlementsbanken, als bewijs dat een decennia oud taboe in Turkije is doorbroken.

De Turkse premier Erdogan roemde het einde van „de discriminatie” in Turkije die het dragen van hoofddoeken in openbare ruimten verbiedt. De premier kondigde in september een reeks hervormingen aan, waaronder het opheffen van het verbod op hoofddoeken in staatsgebouwen. Het dragen van een hoofddoek blijft verboden in de rechtbank en in legerkazernes.

De AKP heeft sinds de machtsovername in 2002 een reeks oude taboes over het uitdragen van geloof in het openbaar doorbroken. President Abdullah Gül werd in 2007 de eerste president die getrouwd is met een vrouw met hoofddoek. Dat zorgde toen nog voor massale straatprotesten.

De belangrijkste oppositiepartij CHP, opgericht door de grondlegger van de seculiere republiek Mustafa Kemal Atatürk, verweet de AK-partij een stunt als opmaat voor de verkiezingen. Turkije gaat volgend jaar naar de stembus voor nieuwe gemeenteraden en later ook een nieuwe president. Volgens een peiling steunt 70 procent van de Turken het opheffen van het hoofddoekverbod in de openbare ruimte.