Timmermans: geen druk op Nederland uitgeoefend om deelname missie

Foto ANP / Martijn Beekman

Er is nooit druk op Nederland uitgeoefend om aan de missie in Mali mee te doen, zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zojuist in een persconferentie.

Timmermans denkt niet dat het besluit de internationale positie van Nederland zal beïnvloeden. Volgens hem is er “geen reputatieschade” als je als land niet besluit tot een missie en zal er daarom ook “geen positieverbetering” zijn als je wel deelneemt.

Het kabinet stemde vanmiddag in met een missie naar Mali, waarbij rond de 370 militairen afreizen naar het West-Afrikaanse land om daar een bijdrage te leveren aan een missie van de Verenigde Naties.

Timmermans over het doel van de missie:

“De situatie in Mali is kwetsbaar. Door de Nederlandse bijdrage kan het land verder stabiliseren en wordt een verzoeningsproces op gang gebracht tussen Noord en Zuid. De missie is belangrijk voor het wegnemen van de dreiging voor de internationale veiligheid in een land op vijf uur vliegen van Amsterdam.”

De aankondiging van Nederland om een bijdrage te leveren aan de VN-missie in Mali zal volgens Timmermans ook andere landen die een missie overwegen over de streep trekken.

‘Geen vrijhavens voor Al Qaeda-achtige terroristen’

Deze missie is volgens Timmermans geslaagd als over een aantal jaren kan worden vastgesteld dat Mali “geen vrijhavens meer biedt aan Al Qaeda-achtige terroristen” en geen snelweg meer is voor criminelen naar de Middellandse Zee.

Volgens minister Hennis van Defensie heeft Defensie “zwaar moeten inleveren” maar is het nog steeds in staat om een “relevante bijdrage” te leveren. Het dreigingsrisico voor de militairen is “matig”.

Timmermans kan niets zeggen over gegijzelde Nederlander

Timmermans wilde niet ingaan op de ontvoering van de Nederlander Sjaak Rijke die op 25 november 2011 in Mali werd ontvoerd door Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM). Hij wordt nog altijd vastgehouden.

“De situatie heeft onze vólledige aandacht, maar concrete informatie kan en wil ik niet in het openbaar delen.”

Missie in feiten

In totaal zet Nederland ongeveer 380 personen in voor de missie. De militairen worden onderdeel van de ‘stabiliteitsmissie’ van de Verenigde Naties in het land, Minusma, die onder leiding staat van voormalig PvdA-minister Bert Koenders. De militairen gaan vooral inlichtingen verzamelen en politieagenten opleiden. Daarvoor wordt ook een eenheid met vier Apache-gevechtshelikopters meegestuurd.

De kosten voor de missie bedragen voor het eerste jaar zo’n 65 miljoen euro en daarna tussen de veertig en vijftig miljoen euro per jaar. Ook is er tien miljoen euro ingeboekt voor onvoorziene kosten.

De missie duurt “in beginsel” tot eind 2015. Volgens Rutte wordt in de loop van 2015 besloten of verlenging noodzakelijk is.

    • Marije Willems