Thrillerauteur Gérard de Villiers (83) overleden

De Franse schrijver Gérard de Villiers is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Franse media. Met zijn boekenreeks S.A.S. over de Oostenrijkse prins Malko Linge die werkte als CIA-agent, verwierf de Fransman wereldfaam. Wereldwijd zijn meer dan honderd miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. In een (vertaald) profilerend interview dat afgelopen februari in

De omslag van De Villiers' Le Chemin de Damas. In de thriller komt een aanval voor op een commandocentrum bij het presidentiële paleis in Damascus, een maand voordat er bij een aanval op diezelfde plaats verschillende topfiguren van het regime van Assad om het leven zouden komen.

De Franse schrijver Gérard de Villiers is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Franse media.

Met zijn boekenreeks S.A.S. over de Oostenrijkse prins Malko Linge die werkte als CIA-agent, verwierf de Fransman wereldfaam. Wereldwijd zijn meer dan honderd miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

In een (vertaald) profilerend interview dat afgelopen februari in NRC Handelsblad verscheen omschreef journalist Robert F. Worth De Villiers als

“een 83-jarige Fransman die al bijna vijftig jaar vier of vijf SAS-spionageboeken per jaar publiceert.”

Die boeken werden volgens Worth gekenmerkt door

“een ongewone combinatie van eigenschappen: het zijn bestsellers voor het grote publiek en spionnen uit de hele wereld gebruiken ze om anoniem geheime informatie uit te wisselen.”

Dat zat volgens Worth zo:

“Villiers heeft een groot deel van zijn leven besteed aan het leggen en onderhouden van goede contacten met spionnen en diplomaten die het wel leuk vinden om zichzelf en hun geheimen in een andere gedaante terug te zien in een bestseller. Zijn boeken bevatten regelmatig nog niet eerder ergens opgedoken informatie over terroristische samenzweringen, spionage en oorlogen. Andere schrijvers van populaire thrillers, zoals John le Carré en Tom Clancy, kruiden hun werk ook met een paar realistische scenario’s en wat spionnenjargon, maar Villiers’ boeken lopen op het nieuws vooruit, en soms zelfs op de gebeurtenissen.”

De Villiers kwam vorig jaar nog met het boek Le Chemin de Damas (zie afbeelding hierboven), over het Assad-regime in Syrië. Vorige maand kwam zijn laatste boek uit, getiteld La Vengeance du Kremlin. De Villiers publiceerde vier, soms wel vijf boeken per jaar.

Boze tongen beweerden dat De Villiers zoiets nooit in zijn eentje van de grond kon krijgen, en dat hij hulp kreeg van zogenoemde ‘schrijfassistenten’. Maar Worth weerlegt dat.

“In werkelijkheid doet hij het allemaal zelf, dankzij een werkritme dat al een halve eeuw onveranderd is. Voor elk boek reist hij eerst zo’n twee weken door het land waarover het gaat. Daarna heeft hij zes weken nodig voor het schrijven. Ieder jaar worden de boeken volgens hetzelfde schema uitgebracht: in januari, april, juni en oktober. Zes jaar geleden, hij was 77, verhoogde Villiers zijn productie van vier naar vijf boeken per jaar: in juni komt er nu altijd een thriller in twee delen uit.”

Gérard de Villiers was al een tijd ziek. Hij wordt dinsdag begraven in Parijs.

De rest van het stuk van Worth leest u hier. De Engelstalige versie leest u hier.

    • Sebastiaan Kort