Thailand vreest nieuwe onrust wegens omstreden amnestiewet

Tot woede van velen koerst Thailand aan op een terugkeer van ex-premier Thaksin Shinawatra door een amnestie.

Het Thaise huis van afgevaardigden heeft vanmorgen na een heftig debat een amnestiewet goedgekeurd, die zou kunnen leiden tot de terugkeer uit ballingschap van de omstreden oud-premier en zakenman Thaksin Shinawatra.

De amnestie zou gelden voor misdaden begaan tijdens de turbulente periode na Thaksinds afzetting door het leger in september 2006. Iedereen tegen wie nadien justitiële onderzoeken zijn gestart in verband met gewelddadige protesten, zou onder de nieuwe amnestiewet vallen.

Negentien uur lang duurde het debat in het 500 leden tellende huis van afgevaardigden en uit woede over het wetsvoorstel van de regering verliet de voltallige oppositie ten slotte de vergaderzaal. Zo werd het ontwerp met 310 stemmen tegen 0 aangenomen. Het moet echter nog worden goedgekeurd door de Senaat alvorens het kracht van wet krijgt.

De oppositie hekelde het feit dat de nieuwe wet misdaden van Thaksin en zijn medestanders, ook moorden op onbewapende demonstranten, onbestraft zou laten. Ze kregen bijval van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Tijdens botsingen tussen Thaksins zogeheten Roodhemden en de Geelhemden van de oppositie kwamen in de periode tussen 2007 en 2010 zeker negentig mensen om het leven en raakten 1900 mensen gewond. Thaksin ontvluchtte in 2008 het land nadat hij was veroordeeld voor corruptie.

De oppositie dreigde gisteren bij monde van Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische Partij opnieuw de straat op te gaan als de wet zou worden aangenomen. Provinciale gouverneurs hebben al gewaarschuwd voor nieuwe onrust.

De huidige Thaise regering wordt geleid door Thaksins zuster Yingluck Shinawatra, die nog altijd op goede voet met haar broer staat. Thaksin blijft echter een zeer omstreden figuur, geliefd bij velen op het platteland maar gehaat bij veel stadsbewoners. (AP, AFP, BBC)