Staat verkoopt zwakke hypotheken ING - einde staatssteun in zicht

De staat verkoopt het laatste gedeelte van een pakket Amerikaanse hypotheken van ING. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem rekent op een winst van ongeveer 400 miljoen euro met de verkoop. Met de beëindiging van dit pakket is “het einde van de staatssteun aan ING in zicht”, schrijft de minister.

Hoofdkantoor van de ING aan de Zuidas. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De staat verkoopt het laatste gedeelte van een pakket Amerikaanse hypotheken van ING. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem rekent op een winst van ongeveer 400 miljoen euro met de verkoop. Met de beëindiging van dit pakket is “het einde van de staatssteun aan ING in zicht”, schrijft de minister.

Dijsselbloem en ING zijn overeengekomen de zogenaamde Illiquid Assets Back-up Faciliteit (IABF) te beëindigen. Het resterende deel van deze portefeuille, met de laatste Amerikaanse zogeheten Alt-A hypotheken – zwakke en nauwelijks verhandelbare hypotheken - van de bank, wil de minister binnen een jaar verkopen.

ING-topman Ralph Hamers zegt in een reactie:

“We zijn dankbaar voor de steun die de Nederlandse overheid ons heeft verleend in 2009, maar we zijn ook blij dat we het eind van het arrangement kunnen aankondigen. In de afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om ING sterker en simpeler te maken en risico’s te verminderen. We kijken nu vooruit, naar de laatste fase van onze herstructurering en het verder richten van ons bedrijf op het bedienen van onze klanten.”

ING en Dijsselbloem verwachten dat de hypotheken 6,4 miljard euro opleveren, waarvan zes miljard zal worden gebruikt om het laatste deel van een lening van 21,6 miljard euro af te betalen die werd afgesloten bij aanschaf van deze hypotheken. Na afbetaling van de lening houdt de staat nog 400 miljoen euro aan winst over, verwacht Dijsselbloem. Hij verwacht dat de verkoop meer geld oplevert omdat de marktwaarde sinds de aankoop is gestegen.

De portefeuille veroorzaakte tijdens de financiële crisis risico en onzekerheid voor de ING omdat de markt oordeelde dat de portefeuille een hoger risico had dan gemiddeld, toen men vreesde dat veel mensen deze hypotheken niet zouden kunnen afbetalen. Onderdeel van de staatssteun die ING in 2008 ontving, was daarom dat de Nederlandse staat begin 2009 voor 80 procent van het risico op deze portefeuille overnam, om bij te dragen aan het herstel van de rust op de financiële markten. ING had het verlies op het pakket anders moeten afboeken van het eigen vermogen, en dat kon de bank niet hebben. De staat besloot het pakket toen grotendeels over te nemen.

Einde staatssteun in zicht

De verkoop past volgens Dijsselbloem “in de kabinetsvisie om overheidsingrijpen in de financiële sector en de bijbehorende risico’s voor de Staat zo spoedig mogelijk af te bouwen”.

Volgens politiek redacteur bij NRC Erik van der Walle lijkt het erop dat de staat goed uit de staatssteun aan ING is gekomen, in tegenstelling tot de steun aan ABN Amro:

“Als de staat inderdaad winst gaat maken op de verkoop van deze hypotheken, is de staat er wat ING betreft goed uitgekomen. Destijds was er veel kritiek op minister van Financiën Wouter Bos, toen de staatssteun aan ING werd verleend, maar ondanks het gelopen risico lijkt het erop dat dit een goede zet van de staat is geweest.”

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Uit het archief, nrc.nl op 27-1-2009: ‘VVD’er Weekers vreest dat Bos „zich wederom rijk rekent”’ nav overname alt-a hypotheken van ING :)

ING heeft een groot deel van de staatskapitaalsteun van 10 miljard euro uit 2008 al terugbetaald, waardoor met de verkoop van deze hypotheken de staatssteun straks tot een eind kan komen. In het voorjaar van 2015 is ING van plan het laatste deel van de kapitaalsteun terug te betalen, waarmee de staatssteun dan tot een eind komt.