Franse intellectueel eist recht op hoerenlopen

Ze noemden zichzelf de 343 ‘smeerlappen’, maar op Twitter staan ze inmiddels bekend als de 343 ‘klootzakken’. De Franse intellectuelen die in de novembereditie van het debattijdschrift Causeur pleiten „tegen het seksueel correct denken” en de vrijheid claimen om prostituees te bezoeken, krijgen de wind van voren.

Onder de achttien eerste ondertekenaars van het manifest zijn schrijver en erkend enfant terrible Frédéric Beigbeder, de immer provocerende columnist Eric Zemmour en Basil de Koch, satirisch schrijver en vooral bekend als echtgenoot van Frigide Barjot, voorvrouw van de demonstraties tegen het homohuwelijk.

Zij protesteren met hun tekst tegen het regeringsplan om klanten van prostituees strafbaar te stellen, zoals in Zweden nu al het geval is. Eind november zal het Franse parlement hier naar alle waarschijnlijkheid mee instemmen.

„Iedereen heeft het recht om zijn charmes vrij te verkopen – en dat zelfs graag te doen”, meldt het manifest. „Touche pas à ma pute” (blijf van mijn hoer af), luidt de slotzin, een variant op de antiracismeslogan ‘Touche pas à mon pote’ (blijf van mijn maat af).

Vooral de verwijzing naar het getal 343 is omstreden. In 1971 publiceerden 343 Franse vrouwen, onder wie Simone de Beauvoir en Catherine Deneuve, een manifest waarin zij erkenden dat zij ooit een toen nog illegale abortus ondergingen. Zij riskeerden vervolging.

Het satirische weekblad Charlie Hebdo doopte de vrouwen de ‘343 salopes’ (sletten). De mannen noemen zich nu de 343 ‘salauds’ (smeerlappen). „Compleet misplaatst”, aldus de woordvoerder van de vakbond voor prostituees, die zelf overigens ook kritisch is over het wetsvoorstel.

„De 343 sletten bepleitten destijds vrije beschikking over hun lichaam. De 343 smeerlappen willen het recht om over lichamen van anderen te kunnen beschikken”, zei de minister van Vrouwenzaken Najat Vallaud-Belkacem woensdag. „Ik geloof niet dat dat enig commentaar behoeft.”