COC maakt Droomboek voor Rusland, maar niet alle foto’s zijn welkom

None
Foto Jan van Breda

President Poetin moet een Droomboek krijgen met daarin dromen voor Rusland waar mensenrechten worden gerespecteerd, vinden homobelangenorganisatie COC en de Gay Krant. Maar niet elke inzending mag er van hen in. Deze foto van Jan van Breda, in 2008 gepubliceerd in Het Parool, is geweigerd voor Droomboek voor Rusland. Het zijn leer- en rubbermannen die zich hebben omgekleed voor de Canal Parade, de rondvaart bij de jaarlijkse Gay Pride.

COC en Gay Krant laten in dit boek bekende en minder bekende Nederlanders dromen over een toekomst waarin de mensenrechten in Rusland worden gerespecteerd. Ze hopen dat de koning en koningin, die volgende week Rusland bezoeken ter afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar, dit boek aan Poetin zullen aanbieden. Het boek is geïnspireerd op het Droomboek dat Willem-Alexander van het Nederlandse volk kreeg aangeboden toen hij koning werd.

De samenstellers hadden Van Breda uitgenodigd een bijdrage te leveren. Zijn foto werd enthousiast ontvangen, maar gisteren kwam het COC daarop terug. „Het is een prachtfoto, die bij ons vertedering opwekt”, zegt woordvoerder Koen van Dijk. „Maar niet in een Russische context. We zijn bang dat juist deze foto eruit wordt gepikt en dat onze boodschap wordt gekaapt.” Het is nog niet duidelijk of de koning het boek zal aanbieden.