RBS stopt 45 miljard aan slechte leningen in ‘bad bank’

The Royal Bank of Scotland gaat 38 miljard Britse pond (45 miljard euro) aan riskante leningen in een aparte bank onderbrengen. Dat maakte de bank vandaag bekend. Deze intern geleide ‘bad bank’ moet de portefeuille aan slechte leningen van de bank in drie jaar afbouwen en is een maatregel om weer een stap richting privatisering van de bank te zetten.

Foto EPA / Andy Rain

The Royal Bank of Scotland gaat 38 miljard Britse pond (45 miljard euro) aan riskante leningen in een aparte bank onderbrengen. Dat maakte de bank vandaag bekend. Deze intern geleide ‘bad bank’ moet in drie jaar de portefeuille aan slechte leningen van de bank overnemen, en is een maatregel om weer een stap richting privatisering van de bank te zetten.

De bank, nog voor 81 procent in overheidshanden, zegt dat de slechte leningen 20 procent uitmaken van het totale kapitaal van de bank. Door deze risicovolle, “slecht presterende” leningen, waarvan onduidelijk is of ze ooit nog worden terugbetaald, onder te brengen in een aparte bank en zo van de eigen balans te verwijderen, hoopt RBS de kapitaalpositie van de bank te kunnen verbeteren. Dat wordt ook gedaan zodat de bank binnenkort weer volledig geprivatiseerd kan worden. De bad bank zal RBS Capital Resolution gaan heten.

De Britse regering, die RBS nationaliseerde toen de bank tijdens de kredietcrisis in de problemen kwam, wil de balans ook opschonen met de aparte bank om RBS te kunnen verkopen. De bank leed tijdens de crisis ongekende verliezen, onder meer op de zakenbank van ABN Amro, die RBS vlak daarvoor had overgenomen, waarop de Britse staat besloot RBS voor een groot deel te nationaliseren.

Beursgang gepland voor 2014

De bank verwacht aan het eind van het jaar de eerste 4 tot 4,5 miljard Britse pond te moeten afschrijven op de giftige leningen. Daarom rekent RBS op een “substantieel verlies” over het hele jaar. RBS rapporteerde over het derde kwartaal, waarvan de cijfers ook vandaag werden gepresenteerd, een onverwacht verlies van 634 miljoen pond. Vorig jaar kwam het verlies van RBS nog uit op 1,4 miljard pond.

Dit voorjaar maakte de Britse regering al bekend dat het de bank in de komende jaren weer wil privatiseren. De beursgang van de bank staat nu gepland voor 2014.

    • Anouk van Kampen