Rooms-katholieke kerk wil straks verklaring goed gedrag

Een eucharistieviering in de St. Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Vanaf volgend jaar moeten nieuwe priesters, diakens, pastoraal werkers en andere vrijwilligers en functionarissen binnen de rooms-katholieke kerk een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen voordat ze aan de slag kunnen. Dat heeft de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) vandaag bekendgemaakt.

Per 1 januari 2014 wordt de VOG gefaseerd ingevoerd en gevraagd bij nieuwe aanstellingen en benoemingen. Volgens de KNR “streeft de rooms-katholieke kerk een zorgvuldige omgang na met jonge mensen die aan de zorg van kerkelijke medewerkers zijn toevertrouwd. Ook wordt gevraagd om zorgvuldigheid waar het gaat om het beheer van persoonsgegevens en financiën.”

Aanbeveling uit rapport commissie-Deetman

De maatregel is een van de aanbevelingen uit het eerste onderzoek van de commissie-Deetman, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in katholieke instellingen. Uit het rapport bleek dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. De bisdommen en ordes waren hiervan bovendien op de hoogte.

Aartsbisschop Wim Eijk drong begin vorig jaar al aan op een VOG. Er werden al wel inlichtingen gewonnen, “bijvoorbeeld bij bisschoppen”, maar een dergelijk algemeen beleid was er niet.

‘Vraag waarom dit er niet eerder was’

Joep Dohmen, onderzoeksjournalist bij de krant, over het besluit:

“Je wilt er zeker van kunnen zijn dat je iemand binnenhaalt zonder verleden op gebieden die je niet wilt. Zo’n verklaring is belangrijk als je op een dergelijke persoonlijke manier in aanraking komt met mensen, onder wie vrouwen en kinderen. Het is zo’n logisch besluit, dat je je afvraagt waarom het niet eerder is ingevoerd.”